• home
 • video
 • pas verschenen

  Demarez: "Naar Zenica langs kerkhoven en witte kruisjes"

  Eddy Demarez: "Bosnië kan meedingen naar de top 2."

  Eddy Demarez zag Bosnië vrijdag aan het werk tegen Wales. De wedstrijd eindigde op 0-0. "Desondanks liggen hun kwaliteiten in het offensieve compartiment", zegt de Sporza-commentator die in 2009 zelf in Zenica was en onder de induk was van de omstandigheden.

  "Bosnië-Herzegovina voetbalde duidelijk beter dan Wales, al had Wales vrijdag de beste kansen met zijn Sturm und Drang-voetbal. Bale had de match kunnen beslissen, maar deed dat niet. Centraal achterin was Bosnië te pakken", zegt Demarez. 

  "Maar goed, in grote delen van de wedstrijd was Bosnië baas. Het is een ploeg met de kwaliteiten om in de top 2 van de groep te eindigen. Ik schat hen hoger in dan Wales, toch een heel matige ploeg. Ik zie Israël meer een bedreiging vormen."

  Het gevaar zit hem in de Bosnische aanvalslinie. Demarez: "Ze spelen in een soort 4-4-2, met Ibisevic en Dzeko voorin en Pjanic daarachter. Daar liggen hun grootste kwaliteiten, alleen waren ze ditmaal niet scherp genoeg om hun kansen af te maken."

  "Pjanic mag je in geen geval naar doel laten trappen. Hij schiet makkelijk, van ver, dikwijls en goed. Idem voor zijn vrije trappen: die zijn gevaarlijk, soms eens met een zwabberbal ertussen."

  "Dzeko heeft één keer op doel getrapt, Ibisevic heb ik nauwelijks gezien. Maar het zijn natuurlijk wel spelers met veel kwaliteiten. Daar moet je altijd voor opletten. Dzeko heeft in de laatste twee matchen tegen België trouwens drie keer gescoord.""

  "De rit naar Zenica langs kerkhoven en witte kruisjes"

  Eddy Demarez was in 2009 zelf in Bosnië toen de Rode Duivels daar met 2-1 verloren. "Toen lag daar een zogeheten "patattenveld", nu ligt het veld er heel wat beter bij. Maar het kleine stadion is wel hetzelfde gebleven."

  "Toen ik daar was, vond ik niet dat je in zo'n stadion een interland zou mogen spelen. Er liep trouwens vanalles mis met tickets. Zo is Paul Van Himst met zijn vip-gasten niet eens het stadion binnengeraakt en is zijn bus moeten terugdraaien naar Sarajevo."

  "De sfeer in het stadion is zeer bedreigend. Het zal vol zitten en de mensen zijn fanatiek. Alleen vanuit de luchthaven in Sarajevo naar het stadion rijden is al intimiderend met die vele kerkhoven en witte kruisjes langs de weg."

  "Toen ik daar was, was er de nacht voor de wedstrijd, rond 4u of 5u, een kleine aardbeving. Dat was al een voorteken voor wat er tijdens de match zou gebeuren. Ik herinner me dat Marc Degryse, die ook mee was, meteen plat op de grond ging liggen. Die dacht dat er een bom gevallen was."

  "In Zenica heb ik een van de laatste interviews opgenomen met René Vandereycken. Zes dagen na de nederlaag is hij ontslagen. Wesley Sonck sprak na die wedstrijd trouwens harde woorden: "Ik heb de vorige generatie nog meegemaakt. Daarmee zou dit nooit gebeurd zijn"."

  Peter Vandenbempt: "Is het alleen de schuld van Vandereycken?"