• home
 • video
 • pas verschenen

  "Pauwels, Vantornout en co moeten voor spiegel staan"

  Sven Nys degradeerde gisteren in Ronse de tegenstand. Nys haspelde het parcours als een jong veulen af en plaatste de Nederlandse en Belgische tegenstand op zeer ruime afstand. Adrie van der Poel, ex-crosser en vader van toptalent Mathieu, nuanceert. "Zoals Nys zelf al zei: hij zal ook nog crossen verliezen."

  Was Adrie van der Poel onder de indruk van Nys' demonstratie gisteren? "Dat is misschien een groot woord", zegt de ex-crosser bij Sporza. "Iedereen kent de kwaliteiten van Nys. Hij leeft al 20 jaar voor zijn vak. Maar het was in elk geval een zeer grote prestatie."

  Nys snelde al in de tweede ronde weg van zijn tegenstanders en had aan de aankomst een ruime bonus te pakken. "Ik had ook nog van die dagen als 38-jarige. Sven leeft gewoon 24 uur per dag als een prof. Vooral tussen zijn oren zit het heel goed. Hij geniet er nog altijd van en dat is zijn grote klasse."

  De demonstratie kwam toch wat onverwacht, aangezien de organisatie in Ronse met een knap deelnemersveld kon uitpakken. Naast de gebruikelijke toppers tekenden ook Zdenek Stybar, Mathieu van der Poel en Wout Van Aert present.

  "Er was vorige week grote paniek omdat in Gieten de eerste twee plaatsen voor Nederlanders waren en de Belgen eigenlijk werden weggereden. Maar op zo'n parcours als in Ronse kun je Mathieu en Wout niet naast Nys plaatsen."

  "Je zag hoe Mathieu in de loopstroken tijd verloor, maar de jonge Nys had het daar ook altijd moeilijk. Mathieu en Wout komen af en toe bij de profs kijken. Het is logisch dat zij zondag tekortschoten, zeker op zo'n uitzonderlijk zwaar parcours."

  "Pauwels, Vantornout en Meeusen moeten voor spiegel staan"

  "Maar ik denk dat Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en Tom Meeusen anders zullen terugkijken op Ronse. Dat het verschil tussen hen en Nys zo groot was, betekent dat zij voor de spiegel moeten staan", gaat Van der Poel voort.

  "Ik denk niet dat Pauwels minder is dan drie jaar geleden, toen hij ijzersterk was. Hij moet nagaan hoe hij toen werkte en wat hij nu doet. Hij moet zich afvragen of hij niet opnieuw zoals vroeger moet werken."

  "Vantornout zit dan weer de hele koers in het wiel en pakt uit met een snelle laatste ronde. Hij toont geen initiatief. Ook Meeusen zal dit seizoen nog wel terugkeren. En er is ook nog genoeg Belgisch talent, er moet dus niet gewanhoopt worden."

  "Eigenlijk maakte Sven gisteren na de wedstrijd zelf de juiste analyse. Hij had een superdag, het parcours lag hem en zoals hij zelf zei: hij zal nog wedstrijden verliezen."

  "Op omlopen zoals in Ronse zijn de verschillen altijd groot. Dat zal op de Koppenberg ook zo zijn. Maar andere crossen zullen nerveuzer zijn, met kleinere verschillen. Er zal altijd spanning zijn en het wordt een mooi seizoen. Deze sport groeit nog steeds."