• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Mercedes kroont zich tot wereldkampioen

  Nico Rosberg gaat laat in de remmen en veroorzaakt een flinke rookpluim.

  Op drie races van het einde heeft het Mercedes-team zijn suprematie bekroond met een allereerste wereldtitel Formule 1 bij de constructeurs. In het WK-klassement bij de rijders breidde leider Lewis Hamilton zijn voorsprong op Nico Rosberg uit tot 17 punten. De Mercedes-rijder won de Grote Prijs van Rusland voor zijn ploegmaat.

  Lewis Hamilton (foto) kon anderhalf uur lang genieten van het gloednieuwe Formule 1-circuit in het olympisch park van Sotsji. Enkel in de eerste ronde zag hij een auto voor zich.

  Ploegmaat Nico Rosberg was hem voorbijgegaan, maar had zich verslikt in zijn remmanoeuvre. De Duitser moest prompt de pits binnen voor nieuwe banden.

  "Sorry, dat was helemaal niet nodig", gaf Rosberg achteraf toe. De Mercedes-rijder draaide achteraan het pak weer het circuit op, maar met de oppermachtige Mercedes onder de motorkap lag hij in geen tijd weer op de tweede plaats.

  Poetin in de tribunes

  Ook voor de derde podiumplaats viel er weinig te beleven. De Fin Valtteri Bottas (Williams) hield zijn positie uit de kwalificaties vast.

  De camera's richtten hun lenzen dan maar op de tribunes, waar Russisch president Vladimir Poetin plaats had genomen naast Formule 1-paus Bernie Ecclestone.

  Na de race reikte Poetin ook de trofeeën uit op het podium.

  Mercedes wereldkampioen

  De negende dubbel van het seizoen leverde Mercedes ook de allereerste constructeurstitel op. De Duitse autofabrikant reed halverwege de jaren 50 ook Formule 1, maar toen bestond de wereldtitel voor teams nog niet. Op drie races van het einde kan Red Bull (342) de Zilverpijlen van Mercedes (565) niet meer overvleugelen.