• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Anthony Kumpen grijpt Europese titel Nascar

  Anthony Kumpen poseert met zijn trofee.

  Anthony Kumpen is kampioen geworden in de Nascar Whelan Euro Series. Onze landgenoot ging in de slotrace nog over leider Ander Vilarino. Dankzij zijn titel mag Kumpen volgend seizoen aantreden in de Verenigde Staten.

  Anthony Kumpen begon op het circuit in Le Mans met een achterstand van negen punten aan de slotrace van het seizoen. Gisteren reed Kumpen in de eerste race als tweede over de finish, maar na een straftijd van de winnaar kon Kumpen zijn eerste overwinning vieren.

  En het feest werd vandaag nog groter. Kumpen was dankzij zijn zege gisteren tot op 1 punt gekomen in de tussenstand en liet zijn laatste kans vandaag niet liggen. Hij pakte de titel en mag volgend seizoen aan de slag in de Verenigde Staten.

  Nascar is een populaire autosportklasse in de Verenigde Staten en wou met dit kampioenschap ook in Europa voet aan de grond krijgen. Met races in Spanje, Engeland, Duitsland, Frankrijk (2x) en Italië kreeg Europa een eigen kampioenschap. Anthony Kumpen en Bert Longin vertegenwoordigden België in het kampioenschap.

  Kumpen: "Mooiste prestatie in mijn carrière"

  Anthony Kumpen klonk erg enthousiast bij Sporza Radio. "Deze titel is heel speciaal voor mij", vertelt Kumpen. "Ik race al 20 jaar, maar Nascar is toch dé grote autosport in de VS. Bij het begin van het seizoen hoopte ik op een plaats in de top 10, maar kampioen worden is ongelofelijk. Dit is de mooiste prestatie in mijn carrière."

  "Nascar is toch een andere manier van racen. Je moet veel meer als team samenwerken en elkaar helpen, een beetje zoals in het wielrennen. Ik ben er dag en nacht mee bezig geweest. Ik heb me geïnformeerd bij de grote Amerikaanse atleten en dat heeft geholpen."

  Dankzij zijn titel mag Kumpen nu naar de VS. "Nascar geeft mij een licentie om ginds te rijden, iets wat niet zomaar mag. En ik krijg van hen ook financiële steun om er een programma af te werken. Ik weet niet wat mij nu te wachten staat, maar ik laat het op mij afkomen."