• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Luc Van Lierde: "Ik voel meer stress als coach"

  Luc Van Lierde tussen zijn twee Belgische kanshebbers.

  Luc Van Lierde begeleidt met Frederik Van Lierde en Marino Vanhoenacker twee toppers in Hawaï. "Ze zijn er klaar voor na een goeie trainingsperiode. Ze zullen allebei meespelen", zegt de winnaar van de Ironman 1996 en 1999.

  Met Frederik Van Lierde heeft Luc Van Lierde (geen familie) de winnaar van vorig jaar onder zijn vleugels. "Frederik straalt vertrouwen uit", zegt de coach.

  "Frederik won hier vorig jaar en is nog sterker geworden. De organisatie schuift hem niet als de topfavoriet naar voren, maar ziet hem eerder als een outsider. Dat prikkelt hem wel en geeft hem positieve energie. Vanuit die positie kan hij het beste presteren, maar dat is geen garantie op de zege."

  "Frederik wilde dit jaar nog iets sterker worden in het fietsen, wat hem ligt. Dat lukte en meteen werd ook zijn basis in het lopen beter. Zulke atleten, die met een langetermijnvisie werken, worden jaar na jaar beter."

  "Wat ik bij Frederik zie, zag ik nog nergens. Hij is op en top prof en ook zijn entourage is professioneel ingesteld. Hij haalt echt alles uit zijn carrière", zegt Luc Van Lierde.

  "Marino wordt elke wedstrijd sterker"

  Luc Van Lierde begeleidt ook Vanhoenacker. "Marino kwam vorig jaar bij mij met een stressfractuur en heb ik naar de juiste mensen gestuurd." 

  "Daarna moesten we zijn motor herstellen voor we aan het zware werk konden beginnen, wat toch tot januari geduurd heeft."

  "We zien dat hij door het jaar elke wedstrijd beter werd. Hij zal zaterdag een van de grote jongens zijn. We zullen wel zien hoe ver hij raakt."

  "We moeten Marino soms intomen en hij weet hoe hij de Ironman moet afwerken. Maar goed, onderweg moet je soms nog beslissingen nemen. Veel zal afhangen van de wind, hoe meer wind, hoe beter voor sterke fietsers als Marino en Frederik."

  "Niet moeilijk om 2 toppers te coachen"

  Is het niet moeilijk voor Van Lierde om mogelijke rivalen te coachen? Kan hij tips geven over de kwaliteiten en zwakke punten van zijn andere Belgische pupil? 

  "Ik vind het niet moeilijk. Ze hebben ongeveer dezelfde kwaliteiten. Ze zijn sterke fietsers, maar geen superlopers en ik verwacht dat ze een gelijkaardig verloop van de race zullen meemaken."

  "Ik kan ze alleen maar hun sterke punten vertellen en meegeven hoe ze best de wedstrijd afwerken. Ze zullen allebei meespelen en het hard maken tijdens het fietsen als er, zoals voorspeld, veel wind is."

  "Als coach wil ik dat mijn atleten het beste eruit halen en ik zal meeleven als iemand het vooropgestelde resultaat niet haalt. Als coach beleef je de aanloop naar zo'n Ironman wel anders, maar het is erger tijdens de wedstrijd. Als atleet valt de stress weg als de kanonnen bulderen, voor een coach wordt het erger en erger tijdens de race. Ik mis het ook niet om zelf deel te nemen."