• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belg in zeilrace rond wereld: "Wil niet overboord"

  De Volvo Ocean Race duurt gemiddeld 8 à 9 maanden.

  Louis Balcaen start morgen in de Volvo Ocean Race, de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld. "Gemiddeld zullen we 250 dagen lang 5 à 6 uur per nacht slapen", zegt de 25-jarige Belg. "Maar dat went wel."

  250 dagen aan een stuk zeilen op een boot waarop je enkel een matras en een minikeuken aan boord hebt. Voor onze landgenoot Louis Balcaen is het een droom die werkelijkheid wordt.

  "Ik ben een beetje nerveus", geeft Balcaen (foto) toe bij Sporza. "Maar we kijken allemaal al zo ontzettend lang uit naar morgenochtend." Dan wordt de Ocean Volvo Race op gang getrapt. Een zeilrace rond de wereld - voor teams - die uit verschillende etappes bestaat.

  "Binnen het zeilen is deelnemen aan de Volvo Ocean Race het hoogst haalbare. Het is zoals de Champions League spelen in het voetbal. Een kinderdroom die uitkomt."

  Balcaen - 25 - heeft een lange weg moeten afleggen om een zitje te veroveren in de loodzware zeilrace. "Ik zeil al van jongs af aan. Vorig jaar nam ik deel aan een selectiedag, waarop ik slaagde voor de fysieke en psychologische testen."

  "Daarna werd ik getest in Lanzarote. En in juni kreeg ik uiteindelijk een contract voor mijn neus geschoven om deel te nemen aan de Volvo Ocean Race."

  "Willen na 250 dagen als eerste aankomen in Göteborg"

  Aan de zijde van onder andere de Nederlandse schipper Bouwe Bekking koestert Balcaen hoge ambities. "We willen strijden voor de eerste plaats."

  "Bouwe Bekking staat voor zijn zevende deelname en is bijzonder ervaren. Als hij niet voor de zege zou gaan, zou hij niet aan de start verschijnen in Alicante (waar het zeilavontuur van Balcaen en zijn collega's morgen begint)."

  Tijdens de eerste etappe wordt er koers gezet naar Kaapstad, waarna het via China, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en de VS opnieuw naar het Europese vasteland gaat. "Na 250 dagen zouden we normaal gezien aankomstplek Göteborg moeten bereiken."

  Ieder bemanningslid van het zeilschip - een Volvo Ocean 65 - heeft zo zijn eigen takenpakket. "Ik moet veel fysiek werk verzetten, een beetje sturen en de zeilen trimmen. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het voedsel aan boord."

  "Wat ik tijdens die periode het meeste vrees? De koude en een tekort aan slaap. Gemiddeld zullen we 5 à 6 uur slaap hebben, maar dat went snel. Ik ben ook wel bang dat ik overboord zal gaan."