• home
 • video
 • pas verschenen

  Bart Aernouts: "Mik op top 5 in Hawaï"

  Aernouts zal frisser aan de start staan dan vorig jaar in Hawaï.

  Behalve Frederik Van Lierde verschijnt er zaterdag nóg een Belgische kanshebber aan de start in Hawaï: Bart Aernouts. "Het is leuk dat ik als schaduwfavoriet bestempeld word", vertelt de Europese kampioen op de halve Ironman.

  2014 is zo een beetje hét jaar van Bart Aernouts. De 30-jarige triatleet won in Nice de eerste Ironman uit zijn carrière en kroonde zich anderhalve maand later tot Europees kampioen op de halve Ironman.

  "Bij het begin van het seizoen had ik me als doel gesteld een Ironman te winnen", zegt Bart Aernouts bij Sporza. "Dat is me gelukt, maar daarnaast wou ik ook nog veel reserve overhouden voor Hawaï."

  Vorig jaar legde Aernouts beslag op een fraaie 8e plaats in Hawaï. "Toen was ik te vroeg in vorm. Als je hier wil strijden voor de top tien, dan moet die Ironman je beste wedstrijd van het seizoen worden."

  "De voorbereiding heb ik dit jaar op dezelfde manier aangepakt als de vorige keer. Ik heb vijf weken getraind in San Diego (aan de westkust van de VS). Ideaal om me aan te passen aan de temperatuur en het tijdsverschil."

  "Samen met ploegmaat Ronnie Schildknecht (een Zwitser) heb ik me er klaargestoomd voor Hawaï. Het was een aangename periode. Natuurlijk is het leuk om goede trainingen af te werken, maar het is ook belangrijk dat je daarnaast wat kan lachen. En dat hebben we gedaan."

  "Dromen mag altijd, ook van de overwinning"

  "In Hawaï zal het er vooral op aankomen om weinig tijd te verspelen tijdens het zwemmen en het fietsen. De vorige twee edities heb ik er onder mijn niveau gezwommen. Misschien was ik te veel onder de indruk van de wedstrijd."

  "Ik ben realistisch en weet dat ik niet in de kopgroep kan zwemmen. Mijn doel is dan ook om in de tweede groep aan te klampen, waarna ik dan nog zeker kan opschuiven."

  "Tijdens het fietsen zal ik gewoon verstandig tempo rijden en enkel naar mezelf kijken. Het is in het tweede deel dat je kan verliezen of het verschil maken. Dat heeft Frederik (Van Lierde, red) vorig jaar bewezen. In de marathon kan er nog veel gebeuren. Maar dan moet je wel in de buurt blijven van de kopgroep."

  "Dat ik als schaduwfavoriet bestempeld word? Dat is leuk, maar iedereen verschijnt hier topfit aan de start. Hawaï is ook geen gewone wedstrijd. Maar het is positief dat de mensen in me geloven."

  "Natuurlijk heb ik al gedroomd van het podium en zelfs van de zege. Dromen mag altijd. Ik start met de ambitie om in de top vijf te eindigen. En als ik in de top vijf kom, is het podium niet meer ver."

  Aernouts kroont zich tot Europees kampioen halve ironman