• home
 • video
 • pas verschenen

  Andy Schleck: de visser met "anorexia-lichaam"

  De carrière van Andy Schleck: een mix van vreugde en verdriet.

  De carrière van Andy Schleck was er eentje met de traditionele hoogtes en laagtes. Herbeleef hier zijn belangrijkste wapenfeiten. Hoe hij in sneltreinvaart naar de top klom, zijn broer moest trakteren op pintjes en "dronken" uit de Vuelta werd gezet.

  Giro 2007: jonkie Schleck (21) eindigt 3e op Zoncolan

  Een piepjonge Andy Schleck gooit bij zijn debuut in een grote ronde meteen hoge ogen. Met het groen achter de oren klautert hij naar de derde plaats op de monsterlijke Zoncolan. In Milaan pronkt Schleck vier dagen later op het tweede podiumschavotje, naast eindwinnaar Di Luca. De 21-jarige groeibriljant mag met de witte trui - van beste jongere - in zijn koffer en een grote toekomst terugreizen naar Luxemburg.

  LBL 2009: Schleck juicht in Luik na straf nummer

  Op de Roche aux Faucons slaat Andy Schleck als een valk zijn vleugels uit tijdens Luik-Bastenaken-Luik. De pezige Luxemburger peuzelt de ontsnapte Gilbert op net voorbij de top van de "valkenrots" en houdt solo vol tot het einde. Een kunststukje waarmee hij de eerste grote triomf uit zijn carrière op zak steekt.

  Schlecks vissen in buitenverblijf tijdens aanloop naar Tour 2010

  Tijdens hun voorbereiding op de Tour volgt Nederland 3 de broertjes Schleck op hun idyllische landgoed in Luxemburg. Aan een meertje slaan Andy en Fränk hun hengel uit en verklaren ze hun liefde voor het vissen in een oase van rust. "Ik weet dat ik niet aantrekkelijk ben", zegt Andy open en bloot. "Mijn afgetrainde lichaam lijkt op dat van een anorexia-patiënt."

  Tour 2010: Schleck kraait victorie in Morzine

  In het skioord Morzine-Avoriaz mag Schleck voor de eerste keer het zegebaar maken in de Tour. En dat uitgerekend in de etappe waarin "comeback kid" Armstrong een vlaai om zijn oren krijgt van bijna 12 minuten. Met die ritzege schrijft de Luxemburger het eerste hoofdstuk van een spannende thriller waarin hij tot het einde met Contador vecht voor Tour-winst.

  Tour 2010: Contador profiteert van kettingincident Schleck

  Wanneer Schleck ten aanval trekt op de Port de Balès trapt hij zijn ketting van zijn fiets. Contador - die niet wacht op zijn rivaal - verontschuldigt zich na afloop van de rit op YouTube. Gele trui Schleck kreeg in die rit uiteindelijk 39 seconden aan zijn broek. Op het eindpodium in Parijs zou het verschil tussen Contador en Schleck - jawel - 39 seconden bedragen.

  Tour 2010: Schleck en Contador leveren strijd op Tourmalet

  Na het kettingincident zint Schleck op wraak. Mano a mano vechten Contador en zijn uitdager een beklijvend duel uit op de flanken van de Tourmalet. Schleck wint de rit, maar dat volstaat niet om Contador van de leiderstroon te duwen. Wanneer later blijkt dat Contador te veel clenbuterol in zijn bloed had, worden de uitslagen van de Spanjaard geschrapt. Schleck krijgt zo de Tour-overwinning, maar zal zich daar nooit goed bij voelen.

  Vuelta 2010: Schleck wordt na avondje uitgaan uit Vuelta gezet

  Samen met Stuart O"Grady zet Andy Schleck op de eerste rustdag de bloemetjes buiten na het diner. De twee zondigen zich - tot 5u 's ochtends - aan alcoholische dranken, een overtreding van het teamreglement van Saxo Bank. Ploegmanager Bjarne Riis aarzelt geen seconde en stuurt het duo prompt naar huis.

  Tour 2011: Schleck zet Tour op z'n kop in Galibier-rit

  Op 60 km van de finish zet de jongste van de Schlecks de boel op stelten. Niemand reageert op de aanval van de Luxemburger, die met de hulp van vroege vluchter Maxime Monfort uit de greep blijft van zijn grootste belagers. Andy Schleck schreeuwt het uit wanneer hij als triomfator over de aankomstlijn op de Galibier rijdt. Terecht: de dartele klimmer boekt een historische zege.

  Schlecks jennen elkaar in hilarische quiz

  "Dat gaat je wat biertjes kosten, bro", plaagt Fränk de vijf jaar jongere Andy, wanneer hij de geboortedatum van zijn broer niet meer weet. Renaat Schotte - quizmaster met dienst - vraagt Fränk hoeveel seconden Andy verloor tijdens het kettingincident. "Bedankt om die oude wonden open te rijten", zegt Andy met een lachje.

  Tour 2013: Andy Schleck zwalpt op de Mont Ventoux

  Na zijn tweede plek in de Tour van 2011 - gewonnen door Evans - gaat het steil bergaf met de carrière van de jongste Schleck. De Tour van 2012 mist hij door een breukje in zijn heiligbeen en in 2013 kan hij bergop de beste klimmers niet volgen. Op de Mont Ventoux zakt Andy volledig door het ijs. De rekening die hij van ritwinnaar Froome krijgt: 10'42". Schleck beëindigt die Tour op de 20e plek.

  Tour 2014: Val in derde rit maakt einde aan Tour van Schleck

  In de derde Tour-rit smakt Schleck op weg naar Londen tegen het asfalt. De "gevallen held" ondergaat een operatie aan zijn knie, wat meteen het einde betekent van zijn seizoen. "Ik wil mijn carrière nog niet afsluiten", reageerde Andy toen. "Ik heb nog altijd een plaats in het wielerpeloton."