• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Andy Schleck (29): "Knie dwingt me tot stoppen"

  Een val in de Tour van 2014 doet Andy Schleck finaal de das om.

  Andy Schleck zal niet meer in het peloton te bewonderen zijn. De frêle Luxemburger kondigde vanochtend op amper 29-jarige leeftijd zijn afscheid aan. Zijn rechterknie wil niet meer mee. De voorbije jaren was de jongere broer van Fränk nog maar een schim van de renner die in 2009 Luik-Bastenaken-Luik won en in 2009, 2010 en 2011 drie keer op een rij tweede werd in de Tour. "Ik ben trots op wat ik gepresteerd heb."

  "Met pijn in het hart moet ik de speculaties van de voorbije dagen bevestigen", vertelde Andy Schleck met de krop in zijn keel. "In 2015 ben ik niet langer profrenner. Mijn knie heeft me gedwongen tot deze beslissing."

  De jongere broer van Fränk Schleck kwam in de derde etappe van de Tour dit jaar ten val. Andy onderging een operatie aan zijn rechterknie, maar van de pijn geraakte hij niet verlost.

  "Na de operatie kon ik zes weken niet op mijn rechterbeen staan. Ik kon daarna 3 à 4 uur aan een stuk rijden, maar zodra het bergop ging, begon mijn knie op te zwellen."

  "De dokters zeggen dat ik wel nog zal kunnen fietsen als een wielertoerist, maar niet meer op profesioneel niveau. Ik moet dus stoppen als renner, maar ik wil niet verdwijnen uit de wielersport."

  "In al die jaren heb ik veel vrienden gemaakt, zoals Jens (Voigt, red) en Markel (Irizar, red). Ik wil blijven deel uitmaken van deze prachtige wielerwereld. Mezelf opsluiten in mijn huis, is niets voor mij."

  "Bijzonder trots op wat ik gepresteerd heb"

  De profcarrière van Schleck duurde uiteindelijk maar 10 jaar, waarin hij onder andere drie keer op het Tourpodium stond en Luik-Bastenaken-Luik won. "Ik kan trots terugblikken op mijn carrière."

  "Ik heb heel veel goede herinneringen. Op het podium staan met Fränk in Parijs (in de Tour van 2011, red) was misschien wel de mooiste."

  "Maar ook mijn zege in Luik-Bastenaken-Luik, ritwinst op de Galibier (in de Tour van 2011, red) en mijn tweede plek in de Giro (2007) waren allemaal uitzonderlijke momenten."

  "Die tweede plaats in de Giro schat ik zelfs hoger in dan mijn tweede plekken in de Tour, want in de Tour verwachtte iedereen dat ik zou winnen. In de Giro verraste ik het grote publiek."

  "Maar ik ben trots op mijn Tourzege, die ik via de groene tafel behaald heb (Schleck werd in 2012 uitgeroepen tot winnaar van de Tour 2010, nadat Contador betrapt was op clenbuterol, red). Ik was uiteindelijk de verdiende eindwinnaar."

  "Geen enkele prestatie kan tippen aan geboorte van m'n zoontje"

  "Maar wie hoog vliegt, kan neerstorten. Diep, heel diep. Dat was ook bij mij het geval, maar ik kroop altijd weer overeind. Maar nu is dat niet het geval."

  "Fränk is trots dat ik deze beslissing genomen heb, want ik moet verder met mijn leven. Wachten, wachten en wachten... dat kan ik niet blijven doen. Ik ben nog maar 29 en heb nog veel mogelijkheden in het leven."

  "Wielrennen is mijn job geweest en mijn passie. Een grote liefde, maar niet mijn leven. Ik heb altijd gezegd dat er meer is dan wielrennen alleen."

  "Ik besefte dat, toen mijn zoontje geboren werd. Dat is voorlopig het mooiste moment uit mijn leven. Geen enkel Tourpodium kan tippen aan die dag."

  Portret van Andy Schleck:

  • Geboortedatum: 10/06/1985
  • Geboorteplaats: Luxemburg
  • Lichaam: 1,86m voor 68 kg
  • Teams:
   2005-2008: CSC
   2009-2010: Saxo Bank
   2011: Leopard-Trek
   2012: RadioShack-Nissan
   2013: RadioShack-Leopard
   2014: Trek
  • Belangrijkste uitslagen:
   2005: Luxemburgs tijdritkampioen
   2007: 2e Giro, 4e Ronde van Lombardije,
   2008: 2e Waalse Pijl, 4e Luik-Bastenaken-Luik, 5e OS Peking
   2009: 1e Luik-Bastenaken-Luik, Luxemburgs kampioen, 9e Amstel Gold Race, 2e in Tour
   2010: 5e Luik-Bastenaken-Luik, 8e Waalse Pijl, 2e in Tour (+2 ritzeges, kreeg eindzege na positieve controle Contador), Luxemburgs tijdritkampioen
   2011: 3e Luik-Bastenaken-Luik, 2e in Tour (+1 ritzege)
   2013: 20e in Tour
  • Opvallend: in de voorbije drie jaar eindigde hij niet meer in de top 10 van een wedstrijd (de nationale kampioenschappen buiten beschouwing gelaten).