• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Westra: "In de Tour deed Iglinski ons opeens pijn"

  Westra rijdt sinds 2014 voor Astana.

  Lieuwe Westra heeft in zijn tweewekelijkse column voor de Nederlandse krant "Friesch Dagblad" laconiek gereageerd op de positieve dopingtest van ploegmaat Maksim Iglinski. "Vervroegd vrij dankzij Iglinski" luidt de titel. De Nederlander doet ook nog een opmerkelijke bekentenis.

  Vorige week werd bekend dat Maksim Iglinski positief heeft getest op het gebruik van epo. Maksim was na zijn broer Valentin Iglinski de tweede Astana-renner in een jaar tijd die positief testte en daarom besloot de ploeg om, conform de regels van de "Movement for Credible Cycling", acht dagen lang geen wedstrijden meer te rijden.

  Westra ziet daardoor de Ronde van Emilia en de GP Bruno Beghelli van zijn programma geschrapt. "Vakantie! Met dank aan mijn ploeggenoot Maksim Iglinski", schrijft de Nederlander in zijn column.

  "Het is erg vervelend wat er de afgelopen tijd gebeurde. Dat Valentin Iglinski werd betrapt, was nog geen ramp. Hij had alleen maar een plaatsje bij de ploeg gekregen omdat zijn broer bij wijze van weddenschap een wedstrijd won. Maksim is wel een grote renner. Hij won ooit Luik-Bastenaken-Luik en zat dit jaar zelfs in het team waarmee we Nibali aan de Tour-zege hielpen."

  "In Frankrijk verbaasde hij me echter al. Het hele seizoen had ik in uitslagen niets anders achter zijn naam zien staan dan "Did Not Finish", maar in de Tour deed hij ons plots pijn. Terwijl hij niet met de overige acht teamleden mee had gedaan aan de voorbereidende trainingskampen."

  "Ook wel pilletjes geslikt toen ik nog niet wielrende"

  Westra betreurt in zijn column dat het hele Astana-team door de zaak in een slecht daglicht komt te staan. "Onterecht, want ik weet zeker dat dit dopinggebruik niet door Astana was georganiseerd, maar vanuit die jongens zelf kwam."

  In de passage daarna doet de Nederlander wel nog een opmerkelijke bekentenis. "Toen ik nog niet wielrende en house- en hardcoreparty's bezocht, nam ik ook wel andere pilletjes. Van de soort die een coureur niet mag hebben. De muziek en sfeer vind ik nog steeds schitterend, maar van die troep moet ik niets meer hebben."

  "Ik haal mijn kick tegenwoordig uit andere dingen. Het winnen van de gele trui met Nibali bijvoorbeeld. Of het terugspoelen van de kasseienetappe uit de Tour waarin ik misschien wel de sterkste van het hele veld was. Eigenlijk was het bij Astana van begin tot eind kicken. Het hele seizoen. Daarachter kan nu een punt."