• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Voetballers op het witte doek: Van Pfaff tot Sonck

  Sonck op de set van "Vermist".

  De carrière van Wesley Sonck heeft er sinds deze maand een dimensie bij. Na voetballer en analist heeft de gewezen Rode Duivel zich ook aan het acteren gewaagd. Sonck vertolkt een gastrol in een aflevering van de Vier-serie "Vermist" die zich afspeelt in het Jan Breydelstadion. Sonck treedt daarmee in de voetsporen van enkele illustere voorgangers.

  Jean-Marie Pfaff

  De absolute vedette onder de Vlaamse voetballer-acteurs is Jean-Marie Pfaff. De ex-doelman debuteerde op het scherm in 1991 tijdens een aflevering van FC De Kampioenen (waar een foto van Pfaff trouwens al jaren het bureau van voorzitter Boma siert).

  Pfaff had daarna duidelijk de smaak te pakken. Acht jaar later bracht "El Sympatico" opnieuw een bezoek aan "de beste ploeg van het land". Deze keer bracht hij ook Aimé Anthuenis mee.

  In 2008 maakte Pfaff zelfs de overstap naar het grote doek. Samen met Jan Boskamp speelde hij een rol in de kabouter Plop-film ""Plop en de kabouterbaby" als Kaboutergewichtheffer.

  Paul Van Himst

  Ook Paul Van Himst heeft ervaring als acteur. In 1981 schitterde de blanke Pelé naast de echte Pelé in de Amerikaanse film "Escape to Victory". De historische oorlogsprent is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarbij gevangengenomen geallieerden het opnemen tegen het Duitse nationale elftal. Ook onder meer Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Co Prins en Hallvar Thoresen spelen mee.

  Ook Van Himst hield het daar niet bij. In de Vlaamse film "Max" van Jacques Vermeire uit 1994 speelt Van Himst zichzelf.

  Franky Van der Elst

  In het legendarische VRT-jongerenprogramma "Buiten de zone", maakt Club Brugge-speler Franky Van der Elst zijn opwachting in een van de sketches. U herkent uiteraard ook de jonge Bart De Pauw en Frank Raes.

  David Beckham

  Onder de internationale voetballers liet David Beckham al snel blijken dat er ook voor hem een carrière naast het voetbalveld was weggelegd. De ex-vedette van onder meer Manchester United en Real Madrid werd vaak ingeschakeld voor reclamecampagnes, maar figureerde ook op het witte doek. Zo had Beckham een gastrolletje te pakken in de 'Goal'-films.

  Carlo Ancelotti

  Real Madrid-coach Carlo Ancelotti mag ook pronken met een acteerprestatie op zijn palmares. Ancelotti speelde een rol in de Italiaanse film "Don Camillo", waarin een priester voortdurend in de clinch ligt met de communistische burgemeester. Op het filmpje ziet u Ancelotti vanaf 0'22" rechts in beeld lopen.

  Zinédine Zidane

  De trainer van het belofteteam van Real Madrid, Zinédine Zidane, hoefde trouwens niet onder te doen voor zijn hoofdtrainer. Zidane speelde in 2008 mee in de Franse film "Asterix en de Olympische Spelen". Ook een andere Franse sportvedette, Tony Parker, speelt een rolletje.

  Eric Cantona

  "Enfant terrible" Eric Cantona lijkt rust te hebben gevonden als acteur. Cantona begon zijn carrière op het witte doek in het seizoen 1994-1995 toen hij een schorsing van negen maanden uitzat voor karatetrap aan een fan van Crystal Palace.

  Ondertussen speelde Cantona al mee in meer dan 20 films waaronder "Looking for Eric" uit 2009.