• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Lierde: "Ik ga als betere atleet naar Hawaï dan vorig jaar"

  Frederik Van Lierde verdedigt zaterdag zijn titel op Hawaï. Mentaal is de 35-jarige triatleet op en top, fysiek staat hij zo scherp als een mes. "De stress van het moeten winnen is weg", zei Van Lierde toen wij hem een drietal weken geleden opzochten.

  "Ik denk al heel lang elke dag aan Hawaï. Ik ben er constant mee bezig", zegt Van Lierde. "Veel mensen vragen of mijn motivatie niet weg is na mijn overwinning van vorig jaar, maar dat is helemaal niet zo."

  "Ik weet wat die overwinning inhoudt, dus heb ik een heel jaar geen moeite gehad om mezelf te motiveren."

  "Het verschil is wel: Hawaï winnen is geen must meer. Die stress van het móéten winnen heb ik niet meer. Ik wil Hawaï natuurlijk wel dólgraag winnen. Naast mij zullen dan weer 50 jongens staan die hem móéten winnen."

  Zijn titel op Hawaï legde Van Lierde geen windeieren. Hij viel talloze keren in de prijzen en werd overal ten lande gehuldigd.

  "Dat is anders vergeleken met 2013: die winterperiode. Je moet van hier naar daar. De pers, sponsors en de mensen rondom jou verlangen meer. Daar moet je op de juiste manier mee omgaan. Ik denk dat ik daarin geslaagd ben."

  "Het is enorm leuk wat mij en mijn familie overkomen is, maar ik houd de voetjes op de grond. Dat zit in mijn karakter. Ik ben ook al wat ouder en heb twee kindjes, dan relativeer je alles wat rond zo'n overwinning hangt. Ik wil vooral blijven presteren."

  "Ik kan het niet uitdrukken in procenten, maar ik ben beter"

  Triatleten zijn als een goeie wijn: ze worden beter en sterker met de jaren. Van Lierde vergelijkt zijn vorm met die op hetzelfde moment vorig jaar. "Of ik beter ben? Ja."

  "Ik kan het moeilijk uitdrukken in procenten, maar mijn tijden in het zwemmen en lopen zijn iets beter geworden en de wattages in het fietsen ook wat hoger. In principe kan ik een betere wedstrijd afwerken dan vorig jaar, ik moet het nu alleen proberen af te werken op 12 oktober."

  In 2013 kon Van Lierde bij zijn vertrek naar Hawaï terugblikken op enkele mooie overwinningen, dit jaar liep het anders. Wel enkele mooie ereplaatsen, maar die ene grote vogel is er nog niet bij.

  "Ik denk dat ik onbewust veel meer gefocust ben op Hawaï. Mijn tweede plaats op het EK is niet mis, maar het klopt: dat is niet winnen. Toch haal ik het niveau dat ik moet halen, dus dat is positief. Ik weet waar ik mee bezig ben."

  "Dezelfde coach als Marino? Heb ik totaal geen probleem mee"

  Van Lierde is op Hawaï niet de enige Belg die we in de gaten moeten houden. Met Marino Vanhoenacker en Bart Aernouts komen nog twee toppers aan de start. Van Lierde: "Het leeft wel onder de Belgen, dat je samen een heel hoog niveau haalt. Dat prikkelt, dat kun je niet ontkennen. Het is niet per se de bedoeling om de eerste Belg te zijn, maar je motiveert elkaar om nog beter te doen."

  Opmerkelijk detail: Van Lierde en Vanhoenacker delen Luc Van Lierde als trainer. Hoe valt zoiets te rijmen? "Ik heb daar totaal geen probleem mee, het gaat allemaal zeer vlot. Luc praat niet tegen mij over Marino en omgekeerd waarschijnlijk ook. Elke atleet is trouwens anders. Luc kan niet hetzelfde doen met Marino als met mij. Zou mijn methode - zeer gestructureerd met enkele mensen rond mij - werken bij Marino? Dat weet ik niet. Je kunt niets opdringen aan een andere atleet. Iedereen zoekt zijn eigen manier van werken en begeleiding."