• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Van Avermaet moet onze kopman worden"

  "Boonen en Gilbert kunnen de alleenheerschappij niet meer opeisen."

  Michel Wuyts heeft naar het WK bij de beloften gekeken en trekt zijn conclusies voor de wegrit bij de elite morgen. "Dit parcours is vis noch vlees. Op papier lijkt het op het lijf geschreven van Greg Van Avermaet, maar het kan alle richtingen uit. Je houdt als ploeg best een sprinter en een puncher achter de hand", zegt de Sporza-commentator.

  Over het parcours: "Op meerdere paarden wedden"

  "Gisteren bij de beloften is het al gebleken: als je een goeie jump in de benen hebt en je bouwt een voorsprong uit op die laatste stekelige klim, dan kan dat volstaan. De afdaling is scherp genoeg om het peloton voor te blijven."

  "Of dat ook bij de profs zal gebeuren, hangt af van de ploegen die de koers hard moeten maken. Dan denk ik aan Spanje en, in mindere mate, Italië. Maar ook het weer zal een belangrijke rol spelen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat het zal regenen. Dan wordt het asfalt hier nog gladder en zal het peloton uitgedund worden door valpartijen."

  "Ik zie drie scenario's voor morgen. Ofwel wordt het een sprint met een uitgedund peloton, ofwel een solist, ofwel een sprintje tussen een handvol vluchters."

  "Het is vis noch vlees en daarom verwacht ik het meest van ploegen die op meerdere paarden kunnen wedden. Die een sprinter en een puncher hebben. Dan kom je bij Australië, met Gerrans (foto) en Matthews, maar ook bij Frankrijk, met Chavanel en Bouhanni."

  Over de Belgen: "Van Avermaet kopman, naast Gilbert"

  En wat moet de tactiek van de Belgen worden? "In elke ontsnapping van betekenis moeten we iemand meesturen. Als Spanje, Frankrijk of Nederland zich roert, moeten we mee zijn, maar niet te zot zijn. België moet energie sparen en proberen om met zo veel mogelijk renners de finale te rijden."

  "Dit parcours is op het lijf van Van Avermaet (foto) geschreven. Op basis van zijn seizoen en van zijn vorm de laatste weken moet hij de kopman zijn, naast Gilbert. Want als Spanje Valverde kan lanceren, dan kan alleen de allerbeste Gilbert hem volgen, niet Van Avermaet."

  "Tom Boonen moeten we achter de hand houden voor als het een sprint wordt met dertig man. Hij krijgt eenzelfde rol als bijvoorbeeld Matthews of Degenkolb. Al botst Boonen de laatste tijd wel vaak op een jongere medemens in de sprint."

  "Voorlopig denk ik dat de sfeer binnen de ploeg goed is. Boonen en Gilbert worden ook al een dagje ouder en ze kunnen niet meer de alleenheerschappij opeisen. Ik hoop dat ze Van Avermaet de nodige ruimte zullen gunnen."

  Over de concurrentie: "Alleen Gerrans kan Valverde volgen"

  Wuyts ziet dan wel kansen voor de Belgen, de concurrentie is niet van de poes. "Bij Spanje is vooral Valverde (foto) te vrezen. Als ze hem kunnen lanceren op die laatste klim, wordt het moeilijk. Ik denk wel dat de vete met Rodriguez ondertussen is bijgelegd. Valverde is de kopman."

  "Ik denk dat alleen Gerrans de Spanjaard zal kunnen volgen als het ontploft op de laatste helling. De eendracht bij de Australiërs lijkt me ook bijzonder groot. Ze schuiven een pion naar voren en houden zich aan het plannetje. Morgen hebben ze ook Matthews nog achter de hand voor de spurt."

  "Degenkolb is het grote vraagteken. Ik weet niet of hij volledig hersteld is. Hij weet het misschien zelf niet eens. Het is moeilijk te geloven dat hij nu al opnieuw op volle kracht zou kunnen koersen, maar ik hoop van wel. Hij zou een waardige wereldkampioen zijn."

  Voor een eventuele verrassing rekent Wuyts op Alexander Kristoff. "Bij de beloften zagen we al wat de Noren in hun mars hebben. En als er een iemand is die kan afwachten en dan de juiste actie op het juiste moment plaatsen, dan is het Kristoff wel."