• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanmarcke: "Zou verkeerd zijn mezelf helemaal geen kans te geven"

  Nog twee keer slapen en de profwielrenners gaan op het WK in Ponferrada op zoek naar de opvolger van Rui Costa. In de schaduw van Boonen, Gilbert en Van Avermaet, staan drie debutanten aan de start zondag. Sep Vanmarcke, Jelle Vanendert en Tim Wellens zien mogelijkheden voor zichzelf en de Belgische ploeg.

  Sep Vanmarcke verkende het parcours in Ponferrada al een keer in mei. Een nieuwe verkenning deze week leerde hem weinig nieuws. "Ik denk dat er op dit parcours veel jongens zijn die denken dat ze kunnen winnen. Het is een vrij lastig parcours, maar niet onoverkomelijk."

  "Als je ziet dat zowel sprinters, klassieke renners in het Ardense werk, maar ook in de Vlaamse wedstrijden zich kansen toedichten, dan zou het verkeerd zijn als ik mezelf helemaal geen kans geef. In de finale zal het plooien op de eerste helling, maar pas breken op de tweede."

  "Maar het is niet aan mij om een bepaalde rol op te eisen. Het is mijn eerste WK. Mijn conditie is in elk geval goed. Ik was goed in Canada en heb daarna thuis nog hard getraind, dus ik kan alleen nog beter zijn. Ik zal wel zien. Het belangrijkste is dat de ploeg kan winnen."

  De Belgische ploeg start zonder uitgesproken kopman aan het WK. "Sowieso zal meer duidelijk worden op de tactische bespreking met bondscoach Carlo Bomans zaterdagavond. Er zal wel een hiërarchie zijn. Maar er zal ook gesproken moeten worden tijdens de koers. De kopman zal pas bepaald worden tijdens de finale. Als iedereen eerlijk is kunnen we dan nog kiezen."

  Krijgen we straks een verrassende wereldkampioen? "Ik denk het niet, al kan er altijd een nieuwe Freire opstaan. Maar dat zou dan eigenlijk Michael Matthews moeten zijn en echt onbekend is hij niet meer. Ook Gerrans heeft zijn goeie vorm al getoond en Sagan en Cancellara staan er altijd."

  Vanendert: "Zoals Ballan in 2008"

  Net als Vanmarcke is ook Jelle Vanendert er voor het eerst bij op een WK . "Het is een fijn gevoel voor mij om er bij te zijn", zegt Vanendert. "Ik ben intussen 29. Het mocht wel eens gebeuren. Er waren altijd wel redenen waarom ik er niet bij was: een blessure, niet goed genoeg op het einde van het seizoen of de coach die een ander idee had. Ik ben blij dat ik er nu ben. Dat is wat telt."

  "Zondag moeten we als een ploeg koersen, zo heeft ieder van onze ploeg het meeste kans. Kijk naar de manier waarop Ballan wereldkampioen werd in 2008."

  "Op 25 kilometer van de finish was er een grote groep weg met renners van de tweede lijn. Daar reed Ballan uit weg en werd wereldkampioen. Op die manier kunnen renners als Bakelants, Vanmarcke, Wellens of ik het doen. Anders moeten we ons in dienst stellen."

  Wellens: "Meespringen in aanvallen"

  Tim Wellens is de jongste renner in de selectie van Carlo Bomans. "Ik denk dat het de bedoeling is dat ik meespring in een aanval. Er is nog niet besproken of ik dat moet doen in het begin of op het einde van de koers, maar ik hoop op het einde. Normaal is de afstand geen probleem."

  "Na mijn overwinning in de Eneco Tour was ik vrij zeker dat ik naar het WK zou mogen. Dit is een hele eer. We hebben drie kopmannen en de rest zal een beetje zijn plan moeten trekken."

  "Iedereen tekent er natuurlijk meteen voor om wereldkampioen te worden, maar soms moet je begrijpen dat er betere renners in de ploeg zijn. Als ploeg moeten we aanvallen."