• home
 • video
 • pas verschenen

  Cancellara: "Het is niet nu of nooit"

  Cancellara op training in Ponferrada.

  Fabian Cancellara liet de tijdrit in Ponferrada schieten om alles op de wegrit van zondag te zetten. De 33-jarige Zwitser hoopt in Spanje de grootste leemte op zijn palmares op te vullen: wereldkampioen worden.

  "Of het nu of nooit is? Nee dat niet. Het zou mooi zijn om hier wereldkampioen te worden, maar het is niet mijn laatste kans", zegt Cancellara aan Sporza. "Het wordt natuurlijk elk jaar moeilijker om het WK nog eens te winnen, want er is maar een WK per jaar en ik word ook niet jonger."

  "Maar ik heb me goed voorbereid. Als ik alles goed doe en ik win toch niet, zal ik niet teleurgesteld zijn. Als ik zelf een fout maak in de koers, dan moet ik ontgoocheld zijn. Het zit in mijn bloed om te winnen. Als ik voor de tweede plaats zou rijden, bleef ik beter thuis."

  Om wereldkampioen te worden zal Cancellara moeten afrekenen met de grote wielerblokken. Zelf kan hij maar rekenen op twee Zwitserse ploegmaats.

  "Of je nu met negen, zes, drie of alleen bent, het WK is altijd moeilijk. Wij zijn maar met drie, maar ik weet niet of onze kansen daardoor kleiner zijn. Als je met negen bent kan je de wedstrijd wel meer controleren. Wij zijn afhankelijk van de grote blokken. Ik denk dat we het verdienden om hier met meer te zijn."

  "Gaan de Belgen samenwerken?"

  De Belgen zijn wel met negen zondag. Van welke Belg verwacht Cancellara het meeste gevaar? "Dat is een goeie vraag. Van Avermaet?, Boonen?, Gilbert?, Bakelants?, Vanmarcke?"

  "Gaan de Belgen samenwerken of gaan ze tegen elkaar rijden? Het is eigenlijk mijn probleem niet. Wij weten wat wij willen en ons team heeft veel ervaring."