• home
 • video
 • pas verschenen

  Leukemans: "Drie kopmannen? In mijn ogen niet mogelijk"

  Sporza sprak in de Omloop van het Houtland onder meer met Björn Leukemans. Met het glooiende parcours in Ponferrada en de ervaring van Leukemans had de 37-jarige renner van Wanty-Groupe Gobert misschien wel zijn plaats gehad in de selectie.

  Leukemans neemt het realistisch op. "Ofwel zou het nu de laatste keer geweest zijn, ofwel was het vorig jaar", zegt hij. "Er is een tijd van komen en een tijd van gaan."

  Met Boonen, Gilbert en Van Avermaet hebben de Belgen drie mogelijke kopmannen in Ponferrada. "Ik denk dat het er zelfs meer dan drie zullen zijn. Ach ja, dat is de tactiek die zij bepalen, dat zullen we zondag in de koers wel zien."

  "In Valkenburg (in 2012, waar Gilbert won) hadden we twee kopmannen en dat was al niet makkelijk. Volgens mij kan het met drie kopmannen niet lukken. Als bondscoach moet je keuzes maken. Om te beginnen al bij selectie, maar ook over wie het kopmanschap draagt."

  Carlo Bomans zegt: "Ik hoop dat ze goed zijn." Hoort hij dat niet te wéten? "Van sommige jongens had hij misschien graag nog bevestiging gezien, in de Vuelta bijvoorbeeld. Die zal er niet volledig gekomen zijn. Hij moet die jongens op hun woord geloven, dat is nog anders dan wanneer je echt de bevestiging ziet."

  "Dat ze iemand met mijn ervaring hadden kunnen gebruiken? Die mannen zijn nu ook niet zoveel jonger dan ik. Boonen en Gilbert hebben zeker zoveel ervaring als ik. Als ik zeg "dit of dat" en zij zeggen "zeg, jongen", dan sta je daar ook. Die zijn prof genoeg om zelf te weten wat ze doen."