• home
 • video
 • pas verschenen

  Bekijk de vele zeges van Sir Bradley Wiggins

  Wiggins zet in de laatste tijdrit van de Tour van 2012 de puntjes op de i.

  "Leuk om nu de hele reeks te hebben: Britse titel, olympische titel en wereldtitel", zei Bradley Wiggins gisteren na zijn wereldtitel tijdrijden. Een overzicht van zijn indrukwekkende palmares, op de weg én de piste.

  2003: goud op WK baanwielrennen

  Wiggins begint zijn carrière zoals zoveel Britse renners op de piste. In 2003 pakt hij als 23-jarige snaak zijn eerste grote prijs bij de profs: het goud in de individuele achtervolging op het WK in Stuttgart.

  2004: eerste olympische titel

  Een jaar later verslaat Wiggins in de finale van de olympische achtervolging de grote favoriet, de Australiër Brad McGee.

  2007: Wiggins haalt Bartko in op WK achtervolging

  In 2007 combineert Wiggins al een tijdje de piste met de weg en op het WK baanwielrennen in Palma de Mallorca graait hij twee gouden medailles mee: op de individuele en de ploegenachtervolging. In de individuele finale tegen Robert Bartko imponeert Wiggins, hij haalt de Duitser zelfs in.

  2008: verlengt zijn olympische titel achtervolging

  Wiggins is dé baanwielrenner van 2008. Op het WK in Manchester blinkt hij uit met goud in de individuele achtervolging, ploegenachtervolging en ploegkoers (met Mark Cavendish). Maar hét hoogtepunt volgt op de Olympische Spelen in Peking, met goud in de ploegenachtervolging én een verlenging van zijn olympische titel in de individuele achtervolging.

  2012: in de voetsporen van Tom Simpson in Parijs-Nice

  2012 wordt een "grand cru classé" voor Wiggins op de weg en het begint met een tijdrit- en eindzege in Parijs-Nice. Hij is nog maar de tweede Brit die Parijs-Nice wint, na Tom Simpson in 1967.

  2012: na Parijs-Nice ook de Ronde van Romandië

  2012: indrukwekkende Wiggins wint de Dauphiné

  Dat Wiggins helemaal klaar is voor de Tour bewijst hij na Parijs-Nice en de Ronde van Romandië helemaal in de Dauphiné. In de tijdrit overvleugelt hij Cadel Evans en zet hij ook Tony Martin op een halve minuut. Wiggins steekt - uiteraard zouden we haast zeggen - enkele dagen later ook de eindzege op zak.

  2012: eerste Brit die de Tour wint

  Wiggins wordt in 2012 de eerste Brit die zijn naam op de erelijst van de Tour de France bijschrijft. Hij heerst in de eerste tijdrit, maar zijn eerste luitenant Chris Froome lijkt zich in de bergritten te moeten inhouden voor zijn kopman. In de tweede tijdrit zet een geprikkelde Wiggins met een knalprestatie de puntjes op de i.

  2012: kroon op het werk met olympische tijdrit

  Het jaar is nog niet voorbij, want na de Tour volgen nog de Olympische Spelen in Londen. Voor eigen volk faalt Tourwinnaar en volksheld Wiggins niet in de tijdrit, hij wint voor Martin en Froome.

  2014: eindelijk Martin geklopt in WK-tijdrit

  In zijn laatste WK op de weg lukt het Wiggins om Tony Martin te kloppen in de tijdrit. "Ik wist dat het op zo'n parcours moest gebeuren en voelde meteen dat ik goeie benen had", zegt Wiggins, die maar wat blij is dat zijn reeks compleet is: na de Britse en olympische tijdrittitel heeft hij nu ook de wereldtitel.