• home
 • video
 • pas verschenen

  Rudi Smidts: "Beker winnen was mooier dan finale op Wembley"

  "Ratko was die namiddag in Brugge de held."

  De Bosuil staat op ontploffen. Vanavond neemt Antwerp het in de 1/16e finales op tegen Zulte Waregem. Een ideaal moment om Rudi Smidts eens te bellen, dachten we. Smidts won de beker met Antwerp in 1992, een herinnering die hij tot op de dag van vandaag koestert.

  Vanavond maken alle eersteklassers hun intrede in het bekertoernooi. Eén van de opvallende wedstrijden in de 1/16e finales is Antwerp-Zulte Waregem, vanaf 20.38u na Terzake live te bekijken in Sporza op Canvas.

  Antwerp en de beker, dan denken wij meteen terug aan 1992, toen stamnummer 1 het begeerde kleinood veroverde. Rudi Smidts was één van de spelers die het huzarenstukje toen mee bewerkstelligde.

  "Die finale tegen KV Mechelen in Brugge was enorm spannend", zegt Smidts aan Sporza. "Het was een speciale wedstrijd met een lange penaltyreeks van 22 strafschoppen, waarin we het laken naar ons toe konden trekken."

  "Ratko Svilar redde daar onder meer een penalty van Lei Clijsters en trapte er zelf eentje binnen. Iedereen heeft meegewerkt aan het succes, maar Ratko was die namiddag wel de grote held."

  "Voor mij blijft die beker de mooiste herinnering in mijn carrière. Daar blijf ik bij. De Europese finale een jaar later tegen Parma op Wembley was uiteraard fantastisch, maar die wedstrijd wonnen we niet. De beker wel."

  "Ik volg Antwerp nog vanaf afstand"

  Smidts kijkt uit naar nieuwe spektakelstukken van Antwerp FC, maar kan de wedstrijd vanavond in het stadion noch thuis op televisie bekijken. "Ik hoop mijn schade later in uitgesteld relais in te halen", zegt de voormalige international.

  "Of ik Antwerp nog volg? Vanaf afstand, ja. Vooral in de krant. Maar ik heb wel hun eerste wedstrijd dit seizoen tegen Seraing bijgewoond. Er was 8.000 man en er hing een heel goeie sfeer. Jammer genoeg is die wedstrijd niet zo goed afgelopen (1-1, red)."

  "Vanavond geef ik Antwerp zeker een kans, ook al neem ik daarbij niet in ogenschouw dat Zulte Waregem het niet zo goed doet in de competitie, want deze wedstrijd staat op zich. Maar het is zo dat in voetbal alles kan en in de beker nog net iets meer. Mijn pronostiek? 2-1."

  Antwerp verkommert intussen al tien jaar in tweede afdeling. Elke campagne wordt met veel tromgeroffel en grote ambities ingezet, maar telkens komen de supporters van een kale reis terug.

  Smidts: "Dat mag niet voor een club als Antwerp, dat in eerste klasse thuishoort. Elk seizoen opnieuw hoop je dat het lukt om te promoveren, maar telkens weer wordt het uitgesteld: enorm jammer. Maar hoe moeilijk het ook is, ik zie het ooit wel gebeuren."

  Ratko Svilar kiest Antwerp-KVM in "Na de beep"