• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik had Nys wel gediskwalificeerd in Vegas"

  Peter Van den Abeele (r) en Belgisch bondscoach Rudy De Bie (l).

  UCI-veldritcoördinator Peter Van den Abeele heeft zich geërgerd aan de jury in Las Vegas. "Niet drinken is niet drinken", zegt hij over de fout van Sven Nys. Tegelijkertijd tast Van den Abeele ook in eigen boezem: "Er zit iets scheef in de Wereldbeker."

  Twee weken geleden won Sven Nys de Cross Vegas, al had hij in het begin van de wedstrijd wel een drinkbus aangenomen. De Belgische kampioen kreeg een boete, maar ontsnapte aan een diskwalificatie.

  "Aan die affaire in Las Vegas heb ik me geërgerd", vertelt UCI-coördinator Peter Van den Abeele nu op veldritkrant.be.

  "Jammer voor Sven, maar was ik daar commissaris geweest, was hij al na twee ronden koers gediskwalificeerd. Niet drinken is niet drinken. En dat geldt zowel voor Alexander Revell als voor Sven Nys."

  "De organisator zag natuurlijk niet graag zijn publiekstrekker uitgesloten worden. Toch moest het gebeurd zijn. Maar eigenlijk is de UCI even afhankelijk van zijn commissarissen als het voetbal van zijn scheidsrechters. Een penalty wordt ook niet altijd gefloten."

  "Wereldbeker moet herbekeken worden"

  Ondertussen gaat het bergaf met de Wereldbeker veldrijden. De Franse organisatoren haken af, al zou voor de manche in Roubaix toch een nieuwe Franse gegadigde gezocht worden. Dit seizoen blijven er nog maar zes WB-manches over.

  "Ik moet niet rond de pot draaien. Noem het maar een uppercut. Het toont aan dat er iets scheef zit in de Wereldbeker", weet Peter Van den Abeele zelf.

  "We moeten voor de spiegel durven te staan, alles evalueren en herbekijken. Het financiële plaatje is het belangrijkste aspect daarin. Een Wereldbeker kost wat. Zowel wat prijzengeld als wat logistiek betreft."

  "Conclusie: het businessmodel van de Wereldbeker moet herbekeken worden. En dat gaan we ook doen."

  Wereldbeker 2014-2015

  • zondag 19 oktober: Valkenburg (Ned)
  • zaterdag 22 november: Koksijde
  • zaterdag 29 november: Milton Keynes (GBr)
  • zondag 21 december: Namen
  • vrijdag 26 december: Heusden-Zolder
  • zondag 25 januari: Hoogerheide (Ned)

  Bij Sporza kunt u elke wedstrijd live bekijken.

  Nieuw in de Wereldbeker: voortaan mag de top 50 van de UCI-ranglijst sowieso van start gaan. En elke federatie die minder dan acht renners in de top vijftig heeft, mag zijn selectie aandikken tot acht renners.