• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Gounongbe tot Brogno: de goalgetters van Westerlo

  Dosunmu en Brogno maakten in het verleden het mooie weer.

  Met acht doelpunten in evenveel competitiematchen is Westerlo-spits Frédéric Gounongbe de topschutter in de eerste klasse. Met een gemiddelde van een doelpunt per match komt de spits nu al in het rijtje van illustere goalgetters van Westerlo.

  Toni Brogno: 66 goals in 141 matchen

  Toni Brogno kwam in het seizoen 1997-1998 aan in 't Kuipje van Westerlo. Hij bleef er drie seizoenen en elk jaar krikte hij zijn doelpuntenaantal op. In zijn laatste seizoen draaide de "machine Brogno" op volle toeren. Met 30 doelpunten in 29 matchen werd hij medetopschutter. Alleen Ole Martin Årst was even efficiënt.

  Het leverde Brogno een transfer naar Sedan op. Een succes werd zijn Franse avontuur niet. In 2002 keerde de Italiaanse-Belg terug naar Westerlo. In twee seizoenen scoorde hij nog 17 keer. Ondertussen is Brogno gestopt met voetballen.

  Jochen Janssen: 26 goals in 66 matchen

  Ook Jochen Janssen kwam in 1997 aan in Westerlo. De Limburger toonde zich twee seizoenen lang efficiënter dan zijn spitsbroeder Brogno. 26 doelpunten in twee seizoenen leverde Janssen een transfer naar Club Brugge op.

  Kevin Vandenbergh: 27 goals in 88 matchen

  Kevin Vandenbergh debuteerde op 17-jarige leeftijd bij Westerlo. Net als Brogno kende Vandenbergh vooral een productief derde seizoen. Na zijn elf doelpunten in het seizoen 2001-2002 trok hij naar Genk.

  Na tussenstops bij onder meer Utrecht, Germinal Beerschot en KV Mechelen speelt Vandenbergh sinds 2013 opnieuw voor Westerlo. In de afgelopen twee seizoenen scoorde hij nog 13 keer. Dit seizoen kon hij nog niet scoren.

  Tosin Dosunmu: 28 goals in 54 matchen

  De Nigeriaan Tosin Dosunmu was de eerste van een hele reeks buitenlandse doelpuntenmachines in de Kempen. Door de financiële problemen bij KV Mechelen, kwam hij in 2003 aan in Westerlo. Vooral in zijn tweede seizoen maakte hij indruk met 16 goals in 34 matchen. 

  Na een mislukte passage bij Austria Wenen kwam Dosunmu bij Germinal Beerschot terecht, waar hij Belgisch topschutter werd in het seizoen 2005-2006. Daarna kon hij nergens nog potten breken. Sinds dit seizoen is hij werkloos.

  Jaja Coelho: 15 goals in 36 matchen

  De opvolger van Dosunmu vond Westerlo bij Feyenoord. Jaja Coelho werd gehuurd voor anderhalf seizoen. Vooral in zijn tweede seizoen liet Coelho Westerlo draaien. Hij scoort tien keer in 18 matchen. Dat was voor Feyenoord het sein om de Braziliaan terug te roepen en te verkopen aan Getafe.

  Ook Coelho kon zijn goeie prestaties niet bevestigen in het buitenland. Na twee jaar kwam hij bij Genk terecht. Hij mislukte er volledig, maar kreeg een tweede kans van Westerlo. Na een half seizoen vertrok hij weer naar Metalist Charkov. In Oekraïne werd hij in 2008 uitgeroepen tot voetballer van het jaar. Coelho speelt nog altijd voor Charkov.

  Patrick Ogunsoto: 20 goals in 45 matchen

  De volgende in het rijtje goalgetters kwam opnieuw uit Nigeria. Na vier seizoenen in Griekenland haalde Westerlo Patrick Ogunsoto naar België. Hij speelde alle matchen in zijn eerste seizoen en scoorde daarin 20 keer. Alleen François Sterchele maakte er dat seizoen een meer.

  Het volgende seizoen was de Afrikaan met geblondeerd haar zichzelf niet meer. Door aanslepende transferperikelen maakte hij geen enkele goal in elf wedstrijden. Ogunsoto verliet Westerlo en keerde terug naar Griekenland. Maar zowel bij Ergotelis FC als andere clubs toonde hij nooit meer hetzelfde torinstinct. De 31-jarige spits zit op dit moment zonder club.

  Jaime Ruiz: 17 goals in 37 matchen

  Lang werd er niet getreurd om Ogunsoto. Zes maanden na zijn vertrek stond er al een nieuwe spits met een neus voor goals klaar. En wat voor een. Jaime Ruiz kroonde zich in zijn eerste seizoen meteen tot topschutter. 

  Maar het grote probleem van Ruiz was zijn grote blessuregevoeligheid. Daardoor kon de Colombiaan nooit meer hetzelfde niveau halen. Na twee seizoenen KV Mechelen keerde hij vorig seizoen nog een jaar terug naar Westerlo, waar hij in 24 matchen zes keer kon scoren. Dit seizoen is Ruiz te bewonderen bij tweedeklasser Heist.

  Paulo Henrique: 18 goals in 32 matchen

  De meest recente voorganger van Frédéric Gounongbe luisterde naar de naam Paulo Henrique. Hij werd in 2010 uitgeleend door zijn Braziliaanse club Palmeiras. In 32 matchen voor Westerlo scoorde hij 18 keer. Alleen Vossen en Perisic deden dat seizoen beter.

  Hij speelde een belangrijke rol in het winnen van de finale van Play-off II dat seizoen en schopte het met Westerlo tot de bekerfinale. Zijn goeie prestaties leverde hem een transfer naar Trabzonspor op. Sinds dit seizoen speelt Henrique in de Chinese hoogste klasse voor Sjanghai Greenland.