• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Hoop dat andere setting me hogerop brengt"

  De teamfoto van de Stressless-ploeg

  Bart Swings gooit het over een andere boeg en traint vanaf nu bij de Stressless-schaatsploeg in een internationaal gezelschap. "Iedereen is heel gemotiveerd en ik heb al veel bijgeleerd", zegt de Belg.

  Bij de Stressless-ploeg van Bart Veldkamp is dit seizoen plaats voor vier schaatsers van verschillende nationaliteiten. Bart Swings ziet o.a. zijn broer Maarten en vriend Ferre Spruyt vervangen worden door de Duitser Alexej Baumgartner, de Let Harald Silovs en de Nederlander Karlo Timmerman.

  "Ik zit inderdaad niet meer bij mijn vrienden en broer in een ploeg, maar daar kunnen we wel mee omgaan. We trainen minder samen, maar we blijven wel vrienden", zegt Swings.

  "Ik kijk uit naar de komende periode en hoop dat de andere setting me hogerop brengt. Tot nu loopt het al goed. Het trainingsniveau is heel hoog, daar was ik naar op zoek en ben ik heel tevreden mee."

  "Met Silovs komt er een snelle sprinter bij het team. Hij komt uit het shorttracken en is al een meerwaarde voor mij gebleken. Hij heeft me al veel bijgebracht, want ik wil ook aan mijn sprint werken met het oog op het WK allround."

  "Het zwaartepunt van het seizoen ligt in 2015, met het WK afstanden en het WK allround. Maar ik wil een compleet seizoen afwerken en al meteen meedraaien op de Wereldbekers. Hopelijk kan ik snel op een WB vertrouwen opdoen voor de rest van het seizoen."

  Veldkamp: "Noodzakelijk voor Bart"

  Bart Veldkamp neemt de rol van ploegmanager op zich bij Stressless en de coaching komt in handen van Rutger Tijssen (zie Lees ook). Hij wil het Nederlandse model toepassen op zijn internationale ploeg.

  "Nederland is succesvol geworden met een commercieel model. Al die kennis en de faciliteiten in het Nederlandse schaatsen wil ik doorgeven aan buitenlanders. Dat is onze verantwoordelijkheid. Ik wil hen op een professionele en commerciële manier naar de Olympische Spelen loodsen. Dan kunnen we in 2018 zeggen dat ze eerlijk tegenover elkaar aan de start staan."

  "Voor Bart Swings was het noodzakelijk om hem op zo'n manier te omringen. Het was cruciaal om in zijn loopbaan de volgende stap te kunnen zetten", zegt Veldkamp.