• home
 • video
 • pas verschenen

  Oud-wielerkampioen Pino Cerami (92) overleden

  Pino Cerami (r) twee jaar geleden.

  Pino Cerami is op 92-jarige leeftijd na een slepende ziekte overleden. De Belgische renner met Italiaanse roots won in de jaren 60 onder meer Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl een een rit in de Ronde van Frankrijk. Cerami is nog steeds de oudste etappewinnaar in de Tour.

  Pino Cerami verliet op zijn vijfde Sicilië. De familie vestigde zich in de buurt van Charleroi en zoonlief begon aan een wielercarrière. In 1956 verkreeg Cerami de Belgische nationaliteit.

  Als renner van de Peugeot-ploeg boekte Cerami zijn grootste successen in de jaren 60. In 1960 won hij Parijs-Roubaix en de Waalse Pijl, in 1961 Parijs-Brussel en de Brabantse Pijl. In 1963 won de Italiaanse Belg op zijn 41e nog een etappe in de Ronde van Frankrijk.

  Cerami is nog steeds de oudste ritwinnaar in de Tour (41 jaar en 95 dagen). Decennialang was hij ook de oudste etappewinnaar in een grote ronde, tot Chris Horner (41 jaar en 305 dagen) vorig jaar twee etappes en het eindklassement won in de Vuelta.

  Sinds 1964 vindt elk jaar de GP Pino Cerami plaats. Dit jaar won Alessandro Petacchi (foto) de wedstrijd nabij Wasmuel.