• home
 • video
 • pas verschenen

  Vrouwen in de sport: belangrijke mijlpalen

  De Royal and Ancient-golfclub in Schotland laat na 260 jaar vrouwen toe.

  Na 260 jaar mogen ook vrouwen nu lid worden van de befaamde Royal and Ancient-golfclub in Schotland. Een nieuwe mijlpaal voor vrouwen in de sport. In de loop van de geschiedenis moesten vrouwen vaak strijden voor hun plaatsje op het sporttoneel. We zetten hieronder enkele historische momenten op een rij.

  1884: Vrouwen mogen tennissen op Wimbledon

  Wimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld en werd voor het eerst georganiseerd in 1877. Oorspronkelijk bestond het toernooi uitsluitend uit het enkelspel bij de mannen, maar in 1884 werd daar ook het enkelspel bij de vrouwen aan toegevoegd.

  De eerste editie van het vrouwentoernooi werd gewonnen door Maud Watson. De 19-jarige Watson versloeg in de Wimbledon-finale haar oudere zus Lilian. Ook het jaar nadien pakte Maud Watson de titel op het Londense gras.

  1900: De eerste vrouwen op de Olympische Spelen

  Bij de start van de moderne Olympische Spelen in 1896 stond de deelname nog niet open voor vrouwen. Vier jaar later in Parijs mochten vrouwen een eerste keer aantreden in vijf disciplines: tennis, zeilen, paardrijden, golf en croquet.  

  Hélène de Pourtalès maakte deel uit van de Zwitserse zeilploeg die een gouden en een zilveren medaille won in Parijs. Ze werd zo de eerste vrouw die een olympische medaille veroverde. Charlotte Cooper werd op diezelfde Olympische Spelen de eerste vrouw die een individuele medaille mee naar huis mocht nemen. Ze won het tennistoernooi.

  1924: Kunstschaatsen op Winterspelen

  In 1924 werden de Olympische winterspelen voor het eerst georganiseerd in Frankrijk. Anders dan bij de zomerspelen, mochten er wel meteen vrouwen deelnemen. Al bleef dat recht wel beperkt tot het kunstschaatsen.

  Herma Szabo pakte het goud. Ook de 11-jarige Sonja Henie (foto) kwam in actie. Ze eindigde als laatste, maar werd enorm populair. Op de volgende drie olympiades zou de Noorse wel telkens goud versieren.

  1928: Vrouwen lopen te zware 800 meter

  Sinds 1900 was er op de Olympische Spelen al een beperkte aanwezigheid van vrouwen, maar het bleef wachten tot 1928 vooraleer ze ook mochten deelnemen aan de atletiek en de gymnastiek. De Poolse discuswerpster Halina Konopacka (foto) werd de eerste olympische kampioene op een atletieknummer.

  In 1928 stond ook voor het eerst de 800m op het programma. Verschillende bronnen vertelden nadien dat veel van de deelneemsters volledig uitgeput waren en de race niet uitliepen. Het Internationaal Olympisch Comité besloot daarom om de discipline te schrappen. Pas in 1960 zou de 800m bij de vrouwen opnieuw op het programma staan.

  1958: Eerste vrouw in Formule 1-race

  Van bij het ontstaan van de sport werd Formule 1 gedomineerd door mannen. Op 18 mei 1958 zou Maria Teresa de Filippis daar verandering in brengen. De Italiaanse kreeg de kans om deel te nemen aan de Grand Prix in Monaco.

  Maria Terese de Filippis zou een legende worden. Na haar afscheid van de Formule 1 duurde het nog 15 jaar voor er opnieuw een vrouw opdook in het circuit. Tot nu toe blijft de teller steken op zes vrouwen.

  1991: WK voetbal voor vrouwen

  In 1991 organiseerde de FIFA een eerste keer het WK voetbal voor vrouwen, 61 jaar na het eerste mannentoernooi. Het werd gehouden in China en gewonnen door de Verenigde Staten.

  De VS klopte in de finale Noorwegen met 1-2. Sindsdien wordt het toernooi om de vier jaar georganiseerd.

  2007: Gelijk prijzengeld op Wimbledon

  Wimbledon organiseerde al in 1884 voor het eerst een vrouwentoernooi, maar het bleef wachten tot 2007 voor ze evenveel prijzengeld konden verdienen als de mannen. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke overwinnaar zou 11 miljoen pond verdienen.

  Venus Williams sleepte die prijzenpot in de wacht door in de finale Marion Bartoli te kloppen.

  2012: Olympisch boksen

  De aanwezigheid van vrouwen op de Olympische Spelen nam steeds toe, maar op de meest recente Spelen in Londen werd nog een nieuwe mijlpaal bereikt. Voor het eerst mochten vrouwen ook deelnemen aan het boksen. Daardoor namen vrouwen voor het eerst deel aan alle sporten op het olympische programma.

  De Britse Nicola Adams won voor de ogen van haar landgenoten de historische eerste medaille in de categorie van de lichtgewichten.

  2014: Vrouwen mogen golfen bij de Royal and Ancient-club

  Na 260 jaar wachten mogen vrouwen eindelijk lid worden van de Royal and Ancient-golfclub in Schotland. De club geldt als de bakermat van het golf. Na een stemming bleek de overgrote meerderheid van de leden voor de inclusie van vrouwen.

  Voorheen mochten vrouwen wel al spelen op de terreinen van de club, maar ze mochten het clubgebouw niet betreden en niet zetelen in de raad van bestuur. Die raad stelt niet alleen de regels op voor de eigen club, maar voor het golf wereldwijd. Daar komt nu dus verandering in.