• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League: "4 miljoen voor 2e klasse, als..."

  Onder Michel Dupont waait een nieuwe wind door de Pro League.

  De Pro League werkt naarstig aan de toekomst. Onder voorzitter Michel Dupont, een ruim jaar aan de macht, waait er een nieuwe wind binnen de belangenvereniging van eersteklasseclubs. En hij heeft nog plannen. Onder meer over tweede klasse, het nieuwe stadion in Brussel en de cumuls binnen de bond.

  Dupont beklonk een tv-deal voor eerste klasse voor een recordbedrag van 70 miljoen euro. Een deel van dat geld wil hij naar tweede klasse laten vloeien, maar daar knoopt hij een voorwaarde aan vast.

  "Wij zijn bereid tweede klasse te steunen", zegt Dupont in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. "Maar dan moeten we wel een akkoord vinden over de hervorming van tweede klasse."

  De Pro League wil een A- en B-reeks in tweede klasse. Met in de A-reeks clubs uit het betaalde voetbal en in de B-reeks amateurclubs. De clubs uit de A-reeks komen rechtstreeks in aanmerking voor promotie en zullen aan strengere licentievoorwaarden moeten voldoen.

  "Als dat akkoord voor 15 maart 2015 rond is, kan tweede klasse ruim vier miljoen euro krijgen. Nu krijgen ze niets. We hebben een bedrag gereserveerd uit de pot van onze tv-gelden."

  En Dupont heeft nog meer hulpmaatregelen. "We knabbelen aan de vergoeding die de zakkers uit eerste meekrijgen en vragen een bijdrage aan de bond. Zo wordt tweede klasse weer leefbaar. Het is gevaarlijk voor ons voetbal als het niet goed gaat met tweede klasse."

  "Anderlecht moet marktconforme huur betalen in nieuwe stadion"

  Het nieuwe voetbalstadion in Brussel beroert de gemoederen binnen de Pro League. Omdat de bond het voortouw neemt en Anderlecht er wil gaan spelen. "We willen geen competitievervalsing", zegt Dupont daarover.

  "Alles moet op een eerlijke en transparante manier verlopen en dat is niet gebeurd. We werden koud gepakt met dat UEFA-rapport waarin stond dat Anderlecht en de Rode Duivels in dat Euro-stadion zouden spelen."

  "Let wel: voor ons kan het, maar het moet privé gefinancierd worden en Anderlecht moet een marktconforme huur betalen."

  "Gedaan met functie bij club én bij bond"

  De Pro League wil ook komaf maken met de dubbele functies bij de bond.

  "Een functie bij een club is niet meer te combineren met een functie bij de bond", zegt Dupont. "Dat creëert een abces. Zo geef je een stok aan de tegenpartij, die daarmee kan slaan."

  "Dit gaat niet over de persoon Philippe Collin op zich. Dat is best een aangename mens." Collin is Anderlecht-bestuurder en vicevoorzitter van de bond. "Hij is baas van bondscoach Marc Wilmots en vertegenwoordigt tegelijkertijd de Pro League in de raad van bestuur. Dat is niet logisch."

  "We hervormen niet als de clubs dat niet zien zitten"

  De hervorming van de eerste klasse - met de play-offs en de halvering van de punten - heeft al heel wat stof doen opwaaien bij bestuurders, spelers én supporters.

  Vorig seizoen liet de Pro League een onderzoek uitvoeren voor een nieuwe competitiehervorming. Het voorstel van auditbureau Ernst & Young voor een eerste klasse met 24 ploegen, met twee reeksen van twaalf, werd van tafel geveegd.

  "De play-offs staan niet ter discussie én ook niet de halvering van de punten", zegt Dupont daarover. "We kunnen niet hervormen als de clubs, de leden van de Pro League, dat niet zien zitten. Helemaal voor niets was het onderzoek niet. Het debat werd geopend, bijvoorbeeld over de problemen in tweede klasse."