• home
 • video
 • pas verschenen

  Li Na houdt het tennissen voor bekeken

  Li Na met de trofee van de Australian Open.

  Op haar 32e stopt Li Na met tennis. De Chinese leerlinge van Carlos Rodriguez zag naar eigen zeggen geen uitweg meer. "Door fysieke problemen haal ik geen topniveau meer", zegt de winnares van Roland Garros en de Australian Open.

  De geruchten dat Li Na het helemaal gehad had met de sport circuleerden al enkele dagen in het tenniswereldje. Met een communiqué op haar blog heeft de nummer 6 van de WTA-ranglijst nu ook zelf bevestigd dat het vet van de soep is en ze ermee kapt.

  "Aangezien ik niet meer in staat ben om op hetzelfde niveau te spelen als vroeger, heb ik de beslissing genomen die zich opdrong: stoppen met competitie", schrijft ze.

  "Wie me volgt, weet al langer dat mijn rechterknie een zorgenkindje is. Na vier operaties (de laatste in juli was wel aan haar linkerknie, red) en honderden injecties smeekt mijn lichaam om ermee op te houden."

  Li Na won in januari, met haar toenmalige coach Carlos Rodriguez in de tribunes, de Australian Open. Het was haar tweede grandslamoverwinning na Roland Garros 2011, toen ze als eerste Aziatische één van de grootste vier toernooien op haar palmares zette.

  Sinds enkele maanden is Li Na weer op de sukkel met blessures. Zo liet ze net na haar breuk met Carlos Rodriguez verstek gaan voor de toernooien van Montreal en Cincinnati eind juli en miste ze de US Open. Een nederlaag in de derde ronde van Wimbledon betekende haar laatste wapenfeit in het circuit.

  Li Na zegt niet helemaal vaarwel

  Li Na telt op haar erelijst negen WTA-titels. Midden februari bereikte ze de tweede plaats op de wereldranglijst, de hoogste notering in haar loopbaan. Op dit moment bekleedt ze de zesde positie.

  Helemaal uit het tennis stappen is wel niet aan Li Na besteed. Ze wil in de zeer nabije toekomst de "Li Na Tennis Academy" op punt stellen en beurzen ter beschikking stellen van talentvolle Chinese tennissers. Ook kindjes staan - op de iets langere termijn - op haar agenda.

  Dit moet u gezien hebben van Li Na:

  2011: haar man loopt de trappen op en af

  2011: voor de AO-finale tegen Clijsters: "Mijn huwelijksverjaardag?"

  2011: Clijsters klopt Li Na in de finale van de Australian Open

  2011: Li Na wint Roland Garros

  2012: Kim Clijsters verslaat Li Na op de Australian Open in de 4e ronde

  2014: Li Na wint de Australian Open

  Tweets over haar afscheid: