• home
 • video
 • pas verschenen

  Brussel is 1 van de 13 gaststeden tijdens het EK 2020

  Brussel is er bij op het EK 2020.

  De UEFA heeft de dertien speelsteden bekendgemaakt die in 2020 wedstrijden mogen huisvesten tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Brussel is er één van. Dat betekent dat er voor de derde keer in de geschiedenis EK-wedstrijden zullen worden gespeeld in ons land, na 1972 en 2000.

  Om de zestigste verjaardag van het EK te vieren wordt EURO 2020 in dertien verschillende steden gespeeld, een unicum in de voetbalgeschiedenis. Een lange lijst van kandidaten werd eerst uitgezuiverd tot negentien en uiteindelijk blijven er dertien van over.

  "Een EK in dertien steden is een geniaal idee, want zo krijgen kleine landen die anders uit de boot zouden vallen de kans om zich met een stadion kandidaat te stellen", zegt Alain Courtois, de voorzitter van EURO Brussels 2020.

  Brussel beschikt over een "standard package", dat wil zeggen dat het drie groepswedstrijden en een kwart- of achtste finale mocht houden. Uiteindelijk zijn het drie groepswedstrijden en een achtste finale geworden.

  De concurrentie kwam van München, Londen, Skopje, Bakoe, Minsk, Sofia, Kopenhagen, Glasgow, Bilbao, Boedapest, Jeruzalem, Rome, Amsterdam, Cardiff, Dublin, Boekarest, Sint-Petersburg en Stockholm. Skopje, Minsk, Sofia, Jeruzalem, Cardiff en Stockholm zijn de afvallers.

  "We willen bij de dertien zijn en willen ook de openingswedstrijd, die wel pas in 2016 wordt toegewezen", had Courtois vooraf gezegd. "Als ons dat lukt, zullen alle ogen van de hele wereld op Brussel gericht zijn."

  De gelukkige steden:

  1. Londen: twee halve finales en de finale
  2. München: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  3. Bakoe: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  4. Sint-Petersburg: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  5. Rome: drie groepsduels en 1 kwartfinale
  6. Kopenhagen: drie groepsduels en 1 achtste finale
  7. Boekarest: drie groepsduels en 1 achtste finale
  8. Amsterdam: drie groepsduels en 1 achtste finale
  9. Dublin: drie groepsduels en 1 achtste finale
  10. Bilbao: drie groepsduels en 1 achtste finale
  11. Boedapest: drie groepsduels en 1 achtste finale
  12. Brussel: drie groepsduels en 1 achtste finale
  13. Glasgow: drie groepsduels en 1 achtste finale

  Er waren twee kandidaten voor het pakket met de halve finales en de finale: München en Londen. Het is uiteindelijk Londen geworden, nadat München zijn kandidatuur net voor de stemprocedure had teruggetrokken. In 2016 maakt de UEFA bekend wie de openingswedstrijd mag organiseren.

  Brussel valt als laatste kandidaat af voor kwartfinale

  Kort na de bekendmaking van de speelsteden deed de UEFA ook de resultaten van de stemming uit de doeken. Brussel viel als laatste kandidaat af voor het pakket met een kwartfinale. München kreeg de voorkeur met 38 punten, voor Bakoe (37), Sint-Petersburg (29) en Rome (20). België viel met 11 punten uit de boot.

  Bij de stemming voor de 1/8e finales werd Brussel opnieuw vijfde, dit keer met 43 punten. Amsterdam "won" die stemming met 58 punten.