• home
 • video
 • pas verschenen

  "Misschien mag een jonge Tsjech in mijn plaats het WK rijden"

  Zdenek Stybar weet nog niet of hij volgende week zondag voor Tsjechië aan de start komt van het wereldkampioenschap wielrennen in Ponferrada. "Het zou jammer zijn als ik na 200 kilometer moet afstappen", zegt Stybar, die donderdagavond te gast was in Café Corsari.

  Halverwege augustus klapte Stybar met een smak van jewelste op het asfalt tijdens de Eneco Tour. Hij liep zware verwondingen op aan zijn hoofd, gezicht en tanden, zijn seizoen leek voorbij. Toch is Stybar opgestaan uit de doden en zit hij al weer op de fiets.

  "Ik heb hier en daar nog wel pijn. Dat komt door een zenuw die geraakt is", zegt Stybar. "Met de verandering van het weer heb ik daar wat meer last van. Het gaat op en neer, maar eigenlijk valt het nog wel mee."

  "Het wereldkampioenschap was mijn grote doel in het najaar, maar in deze conditie zal het uiteraard niet lukken. Als ik naar een koers ga, wil ik die kunnen winnen. Dat is met deze conditie niet het geval en zelfs de finale rijden zit er niet meteen in."

  "Misschien neem ik deel, misschien niet. Ik rijd zaterdag de GP Impanis-Van Petegem en daarna hak ik de knoop door. Als ik op het WK na 200 kilometer moet afstappen of ervoor al moeten lossen heb, zou dat jammer zijn. Dan heb ik liever dat een jonge Tsjech in mijn plaats gaat en eens van zo'n wedstrijd kan proeven."

  "Ik had een kans gemaakt als ik in vorm was, want het parcours ligt me. In de Eneco Tour had ik de topconditie te pakken en in de Vuelta, waar ik op een ritoverwinning mikte, wilde ik de laatste hand leggen aan mijn voorbereiding op het WK. Nu is mijn grote doel om het seizoen in de best mogelijk conditie te beëindigen, zodat ik geen achterstand heb in de winter."

  "Weet nog niet of ik deelneem aan het WK veldrijden"

  Twee namen duiken de laatste weken steevast op als het over de favorieten voor Ponferrada gaat en ook Stybar ziet hen als de grote kanshebbers. "Gerrans en Degenkolb, ja. Ik zie ook Rui Costa goed presteren. Maar goed, er zijn verschillende scenario's mogelijk."

  Over enkele maanden is er dat andere WK waar Stybar al hoge ogen gegooid heeft: het wereldkampioenschap veldrijden in eigen land (Tabor). Dan wordt onvermijdelijk de vraag gesteld of hij daar aan de start komt. Stybar: "Het kan daar heel slecht weer zijn eind januari en het is een ander parcours dan Hoogerheide (waar hij dit jaar het WK won, red). Als ik deelneem, kan ik er niet naartoe met een wegvoorbereiding, maar moet ik specifieke crosstrainingen inlassen. Dat moet ik allemaal nog eens goed bekijken."