Nipte zege voor vertimmerd Barcelona, Porto haalt hamer boven

wo 17 september 2014 22:39
Barcelona vindt één doelpunt voldoende tegen APOEL.
Op de eerste speeldag van de Champions League heeft Barcelona met een gelegenheidsteam van de Cypriotische club APOEL Nicosia gewonnen (1-0). Zlatan Ibrahimovic (PSG) moest tevreden zijn met een 1-1 tegen zijn ex-club Ajax. En in Portugal swingde Porto voorbij BATE.

Groep F

Barcelona - APOEL Nicosia 1-0

In vergelijking met de competitiematch tegen Bilbao (2-0) veranderde Barcelona-coach Luis Enrique zijn team op negen plaatsen. Doelman Ter Stegen maakte zijn debuut, ook de 19-jarige Samper draafde op.

Het waren wel twee vaste waardes die Barcelona aan de zege hielpen. In de 28e minuut kopte Piqué een vrije trap van Messi voorbij de Spaanse Belg Urko Pardo.

Dat volstond wel tegen APOEL vond Barcelona, maar in de tweede helft dreigden de Cyprioten op de tegenaanval. Tegenscoren in Camp Nou lukte niet.

Zo blijft er een 10 op 10 op het rapport van Luis Enrique staan. Na drie zeges in de competitie won hij nu ook in de Champions League.

Ajax - Paris Saint-Germain 1-1

Tien jaar na zijn periode bij Ajax keerde Zlatan Ibrahimovic opnieuw terug in de Amsterdam ArenA. Het was PSG dat de score opende, maar niet via de Zweedse topspits.

Ibrahimovic' schot werd geblokt. Cavani was er als de kippen bij om in de rebound toe te slaan.

De Franse kampioen liet na de score uit te breiden. Ajax-doelman Cillessen bewees zijn klasse tegen Ibrahimovic, Lucas en ex-Ajacied Van der Wiel.

Een kwartier voor tijd kreeg PSG de rekening gepresenteerd. Schöne krulde een vrije trap binnen. Bijna herhaalde de Deen zijn kunstje, maar PSG-doelman Sirigu en de paal beslisten daar anders over.

"In de tweede helft onze rug gerecht"

"In de eerste helft zaten we op geen moment in de wedstrijd", zegt Ajax-coach Frank de Boer. "Maar de tweede helft was een stuk beter en die geeft hoop voor de toekomst. Vooraf had niemand ons een kans toegedicht. Terecht op basis van onze eerste helft, maar daarna hebben we onze rug gerecht. Ik ben blij met dit punt."

Niki Zimling, door Mainz uitgeleend aan Ajax en twee seizoenen geleden nog aan de slag bij Club Brugge, viel bij de rust in en was één van de drijvende krachten achter de Amsterdamse terugkeer. "We speelden een zeer goeie tweede helft, waarin we veel druk zetten. We scoorden een mooie gelijkmaker en daar zijn we tevreden mee."

Groep H

Porto - BATE Borisov 6-0

Porto kreeg met BATE Borisov niet meteen de meest sexy naam op bezoek, maar het schonk zijn supporters een meer dan vermakelijke avond.

Bij de rust waren de Wit-Russen al met 3-0 uitgeteld. Yacine Brahimi had voor de rust al twee keer gescoord en deed er op het uur nog een derde treffer bij: 4-0.

De Algerijn, die na de eerste speeldag alleen topschutter is, is nog maar de vierde Afrikaan die een hattrick scoort in de Champions League. Enkel Eto’o (2x), Drogba (2x) en Yakubu gingen hem voor.

Adrian en Aboubakar diepten de score nog wat uit, waardoor Porto voor het eerst zes keer raak schoot in het kampioenenbal.

Bilbao - Sjachtjor Donjetsk 0-0

Bilbao had in de laatste CL-voorronde Napoli gewipt, goed voor de eerste CL-deelname sinds 1998-1999. Maar de Oekraïense bezoekers gunden hun Baskische gastheren geen feestavond.

Sjachtjor trok meteen naar voren en wachtte geenszins af. De aanvalslust werd wel niet beloond. Bilbao kwam nog het dichtst bij een treffer, maar een vrijschop van Gomez ging rakelings naast.

De bezoekers stormden ook na de rust richting Bilbao-doel. Het fysieke spel leverde wel balbezit op, maar veel te weinig kansen. Ook aan de overkant gebeurde er niets.