• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Veldhoven in India: "De wereld staat hier op zijn kop met Del Piero en Trezeguet"

  Harm van Veldhoven maakt een cultuurshock mee in India.

  Over een maand begint in India een nieuwe voetbalcompetitie van drie maanden. Harm van Veldhoven, trainer van Delhi Dynamos waar ook stervoetballer Alessandro Del Piero speelt, blikt in een gesprek met Sporza terug op zijn eerste weken. "Het zijn heel andere levensomstandigheden, maar ik mag niet klagen."

  Harm van Veldhoven vond in India een nieuwe uitdaging. De coach van nieuwe club Delhi Dynamos is na een korte aanpassingsperiode helemaal klaar voor zijn nieuwe avontuur. "Het is een ongelofelijke ervaring", zegt de coach.

  "Uiteraard is het aanpassen en zijn de levensomstandigheden hier totaal verschillend van in België of Nederland. Op sommige vlakken is het veel moeilijker. Dan denk ik aan het verkeer. In een miljoenenstad als Delhi is het niet zo eenvoudig om dingen te plannen."

  "Maar ook het klimaat heeft zijn invloed. Met temperaturen tot 40 graden en een hoge vochtigheidsgraad is het onmogelijk om twee keer per dag te trainen. Het is noodzaak om het aantal oefeningen te doseren."

  Toch is Van Veldhoven ook positief verrast. "Alles is nieuw. Er worden overal prachtige voetbalvelden aangelegd, nieuw materiaal besteld, enzovoort. We mogen zeker niet klagen."

  Voetbal en India, een geslaagd huwelijk?

  Wie India zegt, denkt wellicht automatisch aan cricket. Toch is ook "koning voetbal" volgens Van Veldhoven aan een enorme opmars bezig. "Je merkt vooral bij jonge mensen dat voetbal leeft", gaat de ex-coach van KV Mechelen verder.

  "Als je aan de spelers vraagt naar wie ze opkijken, hebben ze binnen de seconde een naam klaar uit het Europese voetbal. Vooral Engeland en Duitsland zijn populair. Bovendien worden alle matchen uit die twee landen hier live op tv getoond."

  "Ook op straat zie ik kinderen voetballen. Je voelt dat er een enorme groei mogelijk is, want India biedt ontzettend veel mogelijkheden om goede voetballers te creëren. Met dit project wordt alles in een stroomversnelling geplaatst."

  "Bovendien worden alle wedstrijden live op tv uitgezonden. Elke dag speelt er één ploeg en dat betekent dat we soms twee tot drie keer per week moeten spelen. Dat is helemaal anders dan in België."

  Bijna alle thuiswedstrijden uitverkocht: 60.000 supporters

  Die ongelofelijke beleving vertaalt zich ook in het aantal supporters.  "Er is me verteld dat al onze thuismatchen al bijna uitverkocht zijn. Dat betekent dat er altijd bijna 60.000 fanatieke supporters aanwezig zullen zijn."

  "Het Salt Lake stadion van Atlético de Kolkata biedt zelfs plaats aan 120.000 mensen. Ook daar is de eerste match al uitverkocht. Je merkt aan alles dat het voetbal hier leeft."

  "Iedereen wacht vol enthousiasme op alle sterren"

  Met sterren als Robert Pires, David Trezeguet en Alessandro Del Piero is er heel wat mooi volk aanwezig in de nieuwe Indiase competitie. Van Veldhoven zelf krijgt de ex-vedette van Juventus onder zijn hoede. Al blijft de coach er rustig onder. "Del Piero is gewoon een persoon die van voetbal houdt en heel gedreven is."

  "Maar je merkt wel dat de wereld op zijn kop staat met al die voormalige sterren die hier komen voetballen. Iedereen wacht vol enthousiasme op hun komst."