• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als alles goed loopt zijn er in 2020 vijf EK-wedstrijden in Brussel"

  Vrijdag wijst de UEFA de 13 gaststeden aan van het EK in 2020. Alain Courtois, de voorzitter van Euro Brussels 2020, ziet de beslissing van de Europese voetbalbond in een gesprek met Sporza vol vertrouwen tegemoet. "We mogen optimistisch zijn", zegt Courtois.

  Courtois was één van de drijvende krachten achter de toewijzing en organisatie van het EK 2000 in België en Nederland en staat ook nu aan het hoofd van het comité dat Brussel tijdens het EK van 2020 op de kaart wil zetten.

  Courtois wacht vol spanning de beslissing van de UEFA af. De Europese bond maakt vrijdag bekend welke dertien Europese steden wedstrijden mogen huisvesten. Tegelijkertijd heeft de voorzitter van Euro Brussels 2020 er een goed oog in.

  "Oorspronkelijk waren er 49 kandidaten, dat lijstje is dan gereduceerd tot 21 en daarna tot de huidige 19", zegt Courtois. "Van de 19 zal de UEFA er uiteindelijk 13 overhouden en die steden worden vrijdag bekendgemaakt."

  "Wat onze kansen in Brussel betreft, mogen we optimistisch zijn. We hebben een zeer positief rapport van de UEFA gekregen, hoewel we momenteel nog geen nieuw stadion hebben. Ik denk dus dat Brussel één van de dertien gaststeden zal zijn."

  "Hoofdstad van Europa met veel ervaring"

  Courtois somt drie redenen op die zijn geloof staven. "Ten eerste zijn we de hoofdstad van Europa. Ten tweede hebben we de ervaring van het EK 2000 en ten derde is er bijna elke week een Europese top in Brussel, die ervaring in organisatie hebben we dus ook."

  "Als alles goed loopt, zullen er in Brussel vijf wedstrijden gespeeld worden tijdens Euro 2020: de openingswedstrijd, een kwartfinale en nog drie andere wedstrijden. In 2000 had Brussel er maar drie."

  "Brussel gaat dus ook resoluut voor die openingswedstrijd. De beslissing daarover valt wel pas in 2016, maar dat lijkt me normaal."

  Het nieuwe stadion komt op Parking C. Courtois: "Het zal 62.314 toeschouwers kunnen ontvangen en ongeveer 314 miljoen euro kosten, inclusief parking."

  "Drie consortia zijn nog in de running voor het stadion. Zij willen het stadion bouwen, erin investeren en het later ook uitbaten. Ten laatste op 15 januari 2015 valt de beslissing wie het wordt. In 2016 moeten de werkzaamheden aan het stadion beginnen, eind 2018 moet het opgeleverd worden."