• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Schandalig Standard en dom van Defour"

  De zevende speeldag biedt heel wat stof om over na te praten. Peter Vandenbempt staat in zijn analyse vooral stil bij de malaise bij Standard en het gebaar van Steven Defour. "Guy Luzon is zeer zwaar medeverantwoordelijk voor de situatie bij Standard."

  Voor alle duidelijkheid: Oostende verdient een dikke pluim voor de 3-5 bij Standard. Maar het was toch een hallucinante nachtmerrie voor Standard. Tot aan de rust leek er niets aan de hand. Maar daarna kreeg het vijf goals tegen in één helft, alle sluizen stonden open.

  Er was niets meer van organisatie, geen druk meer, er ontstond een gigantische ruimte tussen de linies, al het hele seizoen het probleem van Standard, er was niets meer van een blok.

  Ik zou zeggen: een "schandaal", zoals Laurent Ciman het verwoordde. Standard incasseerde nu al 16 tegendoelpunten in 7 wedstrijden, tegenover 17 in 30 matchen vorig seizoen, dat zegt alles. En het is al van 5 augustus geleden dat het nog kon winnen. Dit is de zoveelste beproeving voor de supporters.

  Wat dit betekent voor de positie van Luzon, dat weet maar één man, de man die alles alleen beslist: Roland Duchâtelet. Je kunt je op basis van de tweede helft wel afvragen of het nog wel helemaal goed zit tussen de spelers en de trainer.

  Begint Duchâtelet ook te schuiven met zijn trainers?

  Er zijn inderdaad verzachtende omstandigheden voor Luzon: er is een pak sterkhouders weg, veel te veel, er waren veel blessures en Duchâtelet heeft pas laat een hele bus onbekende vervangers gedropt. Maak daar in geen tijd maar eens een ploeg van.

  Maar Luzon is ook zeer zwaar medeverantwoordelijk. Er zit geen stabiliteit of organisatie in het elftal, hij wisselt voortdurend en niet altijd door blessures of afwezigen. Hij zet de ruimtes onvoldoende dicht, wat in een zoekend elftal toch essentieel is.

  Verder maakt hij vreemde keuzes - zoals Ono op de rechtsachter, die dat nog nooit heeft gedaan - en grijpt tijdens een match tactisch zelden of nooit in. Er komt geen oplossing van aan de zijkant. Dat is toch allemaal een beetje verontrustend.

  Voor de wedstrijd zei hij: "Dit is een nieuwe start, vanaf nu mag je ons beoordelen." Dat vond ik al niet echt slim, met al die late versterkingen. En na de match: "We gaan zeker in de top 3 eindigen."

  Maar vorig seizoen zei hij dat ze "zeker kampioen" zouden spelen en dat is niet gebeurd. Veel indruk maken die woorden niet meer. En vorig seizoen heeft hij het echt niet goed gedaan: het beste elftal van de competitie géén kampioen laten worden.

  Wie weet wat Duchâtelet de komende weken nog doet met zijn trainer, misschien begint hij ook te schuiven tussen al zijn clubs, zoals met zijn spelers?

  Dom van Defour, maar moet politie daar tijd in steken?

  De beelden en foto's van het gebaar van Steven Defour naar de supporters van Lierse zijn weinig flatterend. Eigenlijk heeft hij zich verlaagd tot het niveau van enkele van die Lierse-supporters, want ik moet zeggen: dat was ook weinig stichtend, wat ik daar allemaal heb gezien en gehoord.

  Maar goed, er is geen enkel excuus voor zijn gedrag en ik denk dat Constant Vanden Stock zich omdraait in zijn graf als hij een speler in het shirt van Anderlecht zoiets ziet doen.

  Het was gewoon dom van Defour en hij heeft zeer terecht zijn excuses al aangeboden. Maar dat de politie daar zijn tijd in steekt, vind ik vreemd en volstrekt overbodig, ik dacht dat die onderbezet waren. Een flinke boete van de club lijkt mij wel te volstaan.

  Anderlecht mag zeker boos zijn op de lijnrechters, met twee onterecht afgekeurde goals, waarvan vooral de tweede flagrant is. Maar het moet zeker ook boos zijn op zichzelf, want het was matig voor de rust en liet te veel kansen liggen erna.

  En doelman Proto heeft in de slotminuten mee een sfeertje gecreëerd met zijn theatraal gedoe. Hij heeft publiek en spelers geënerveerd en zijn ploeg heeft daar finaal de prijs voor betaald. Dat vond ik toch niet goed gedaan van Proto.

  Beter verdedigen in de CL of telraam bovenhalen

  Dinsdag begint de Champions League voor Anderlecht, in een moeilijke poule, met Arsenal, Dortmund en Galatasaray. En Anderlecht in de CL, dat is altijd een beetje hout vasthouden.

  Galatasaray is niet goed bezig, wordt dan gezegd, maar ze moeten toch maar opletten, want het blijft een topteam. Het kon Pandev en Dzemaili van Napoli halen en Sneijder is er ook nog altijd.

  Anderlecht moet in elk geval beter verdedigen dan in zijn laatste 3 uitmatchen in de Belgische competitie, waarin het telkens 2 tegengoals slikte. Want anders moeten we toch weer vanaf speeldag 1 het telraam bovenhalen en ik vrees dat het dan niet zal zijn om punten te tellen.

  Peter Vandenbempt