• home
 • video
 • pas verschenen

  Meertens: "Enorm geschrokken van kloof met Team USA"

  Meertens: "De komende jaren zal er niks aan de VS te doen zijn."

  Sporza-basketbaljournalist Kris Meertens heeft de eindfase van het WK basketbal in Madrid meegemaakt. Hij was onder de indruk van de prestatie van de VS in de finale. "Op de eerste vijf minuten na was dat de perfectie", blikt hij terug voor onze redactie. "Ik ben geschrokken van de kloof met Europa. De komende jaren zal er niks aan de VS te doen zijn."

  Kris Meertens trok naar Madrid in de veronderstelling een spannende finale te zien. "Ik had de twee vorige olympische finales becommentarieerd, waarin de VS het telkens van Spanje haalde, in 2008 met 11 punten verschil, in 2012 met 7 punten verschil."

  "Nu de VS zonder zijn "Big Three" aantrad (LeBron James, Kobe Bryant en Kevin Durant, red) en Spanje voor eigen volk aantrad had ik een heel spannend duel verwacht. Maar Spanje had een slechte dag tegen Frankrijk in de kwartfinales en ging eruit."

  "Ik ben ervan overtuigd dat Spanje op dit WK de op één na beste ploeg was, maar zelfs met hen in de finale was het nog niet spannend geworden."

  "Ik ben geschrokken van het niveau van de VS. Ik dacht dat de kloof met Europa toch verkleind was, omdat er toch 20 à 25 procent buitenlanders in de NBA spelen. Maar er is een wereld van verschil. Hun snelheid van uitvoering is waanzinnig en zowel verdedigend als aanvallend acteren ze subliem."

  "Omdat er geen supersterren bij waren, speelde de VS als ploeg nog flitsender. Alle Amerikanen waren goed, maar Kyrie Irving (foto) stak er nog bovenuit. Hij toonde een ongeziene snelheid en is de verdiende MVP."

  "Teodosic van Servië was ook heel goed in de kwartfinale tegen Brazilië en wipte Frankrijk in de halve finale, maar in de finale werd hij toch overpowerd door het Amerikaanse geweld."

  "Spelers overtuigen is belangrijkste werk van coach Krzyzewski"

  De VS pakte zijn vierde grote titel op een rij op twee Olympische Spelen en twee wereldkampioenschappen. "En de VS was hier met een jonge ploeg op het WK. Het komende decennium is er niks aan te doen, zeker als de supersterren ook nog eens meedoen."

  "Het belangrijkste wat coach Mike Krzyzewski moet doen, is in juni een telefoontje doen naar zijn spelers en ze vragen of ze bereid zijn om zich twee maanden te engageren. Als hij ze kan overtuigen, is drie kwart van het werk al gedaan. Zo straf is het. Want eens op het toernooi geven de Amerikanen zich 100 procent."

  "België zou een pak duels winnen op het WK"

  Servië speelde en verloor de finale. Is dat land het beste van de rest? "Ze speelden uitgekookt en waren zeer goed voorbereid, en tactisch na de VS ook het sterkst. Maar qua talent komen ze niet in de buurt van Spanje."

  "Spanje telt een pak dertigers. Voor deze generatie van de Gasols en Navarro was het zowat de laatste kans en er is niet direct opvolging. Ze waren een goeie uitdager, maar ik vrees dat ze de komende jaren zullen zakken."

  "De tweede ploeg op mijlen van de Verenigde Staten zal in de nabije toekomst om beurten eens Argentinië, Spanje, Servië of Frankrijk zijn."

  De Belgian Lions waren niet op het WK, maar Meertens merkte wel op dat die in de tweede ronde van het EK vorig jaar maar met 7 punten verloren van WK-finalist Servië. "Servië was toen niet zo goed als nu, maar het toont wel hoe hoog het niveau in Europa is."

  "In de wereld heb je de VS torenhoog op één, daarachter Brazilië en Argentinië en dan komen de Europese landen. België was negende op het EK, dat komt overeen met een twaalfde plaats van de wereld. De Belgen zouden op dit WK kunnen winnen van de Filipijnen, Egypte, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar het is - anders dan in het volleybal - moeilijker om op een WK te raken."

  "De VS zoals Usain Bolt"

  Dé ontgoocheling van Meertens op het WK basketbal was dat er geen spanning was. "Ik had op een waanzinnige finale gehoopt en met mij nog heel wat mensen. Maar het was helemaal niet spannend. Ik wil daar meteen wel de kanttekening bij maken dat wat ik zag fantastisch was. Het was superbasketbal."

  "Ik vergelijk het met Usain Bolt. De Jamaicaanse atleet maakte het de voorbije jaren ook niet spannend op de sprint, maar het was wel geweldig om hem bezig te zien. Het leek alsof je naar een alien keek. Zo was het ook in de WK-finale. Op de eerste vijf minuten na zorgden de Amerikanen voor de perfectie."