• home
 • video
 • pas verschenen

  De negen namen van Wuyts voor het WK wielrennen

  Over twee weken wordt in Ponferrada, in Spanje, gestreden om de regenboogtrui in het wielrennen. Sportweekend vroeg Michel Wuyts welke Belgen hij zou meenemen. "Een leuke opdracht, maar uiteraard is mijn selectie niet bindend", zegt hij.

  Dit zijn de negen namen van Wuyts:

  • Tom Boonen
  • Philippe Gilbert
  • Sep Vanmarcke
  • Greg Van Avermaet
  • Jan Bakelants
  • Tim Wellens
  • Gianni Meersman
  • Jelle Vanendert
  • Johan Vansummeren

  We moeten wel van een aantal dingen uitgaan. Dat parcours is moeilijker dan we denken: 4.200 hoogtemeters, ga er maar tegenaan. Dan mag je uitgaan van een sprint met hooguit 30 man. Of een aanval van de echte knallers.

  EN: we leven op dit moment niet in weelde, de wedstrijd mogen we zelf niet maken. Ik zou zelfs zeggen: probeer die wedstrijd te ondergaan, zeker niet een ronde vol doortrekken op commando van om het even wie.

  Een woordje uitleg bij de namen

  Voor de allerlaatst ronde, de echte kopmannen dus: Boonen, als het op een sprint uitdraait, en Gilbert voor de aanval op dat klimmetje van een kilometer een goeie vier kilometer van de streep.

  Voor de laatste twee ronden: Van Avermaet en Vanmarcke, want die hebben de amplitude om ook helemaal naar het einde door te trekken.

  Dan zijn er de mannen met een vrije rol, die moeten meegaan vanaf kilometer 160-165, als de Italianen en de Spanjaarden zullen gaan, want die zullen dat doen.

  Dan denk ik aan Bakelants, Wellens en Meersman. Meersman op voorwaarde dat hij zich opoffert en in een dienende rol optreedt.

  Ik heb daar nog een vierde bijgezet: Jelle Vanendert. Maar omdat die wat minder amplitude heeft, moet die met zijn actie wat wachten en kan hij mogelijk ook nog meegaan in de slotfase, de fase van Gilbert.

  En dan is er nog een man voor alle werk, iemand waar je al jaren op kunt bouwen: Johan Vansummeren. Hij moet mensen na een lekke band terugbrengen en, als het dan toch moet, een gat dichtrijden. Maar dat moeten we proberen te vermijden.

  Michel Wuyts