• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Kaars laten branden voor WK-selectie"

  De Cauwer hoopt dat de Belgen eerlijk zijn tegen bondscoach Bomans.

  Nu de Vuelta achter de rug is, kunnen we beginnen af te tellen naar het WK, over twee weken ook in Spanje, in Ponferrada. "De Belgen moeten er vooral voor zorgen dat ze niet onderling de concurrentie aangaan", zegt Sporza-commentator en ex-bondscoach José De Cauwer.

  Een hoogvlieger was de Vuelta niet voor onze landgenoten. Philippe Gilbert stak zijn neus amper aan het venster op zijn terrein, waar hij dat in andere edities wel zo autoritair deed.

  "Het kan dat Gilbert zich de voorbije weken verstopt heeft", vertelt De Cauwer. "Maar ik twijfel eraan. Ik hoop dat de Belgen eerlijk zijn tegen Carlo (Bomans, de bondscoach red) over hun vormpeil. Enkel op die manier kunnen we als ploeg ver geraken."

  Tom Boonen (foto) slaagde er evenmin in om het zegegebaar te maken in Spanje, maar voelt zich naar eigen zeggen heel goed. "Ik geloof dat Boonen de Vuelta verlaten heeft met een goed gevoel. Toch blijft het wat gissen naar zijn vorm."

  "Uiteraard zijn Boonen en Gilbert samen met Vanmarcke en Van Avermaet certitudes in de WK-selectie. Daarnaast zou ik ook iemand als Gianni Meersman meenemen. Springt hij mee in een vlucht, dan zullen zijn gezellen z'n eindschot sowieso vrezen. Zulke jongens zijn altijd nuttig in een WK-team."

  "Degenkolb onderweg kwijtspelen"

  "Misschien moet ik hier (in Santiago de Compostela, red) een kaars laten branden voor de WK-selectie. De Belgen moeten er gewoon voor zorgen dat ze op het WK niet tegen elkaar rijden, want de concurrentie van de andere landen zal groot genoeg zijn."

  Vooral John Degenkolb (foto) boezemt De Cauwer angst in. "Degenkolb heeft laten zien in de Vuelta dat hij bergop mee kan met de beteren. Op het WK moeten er meer dan 4.000 hoogtemeters overwonnen worden."

  "Degenkolb heeft de leeftijd, de kracht en vooral de snelheid om de klus in Ponferrada te klaren. Het zal dus zaak zijn om hem onderweg kwijt te spelen."

  "De Italianen en de Spanjaarden zullen de koers zoals gewoonlijk proberen hard te maken. Ze zullen aansturen op een langzame dood van de snelle mannen. De Australiërs van hun kant zullen de koers blokkeren, want met Gerrans en Matthews beschikken ze over twee jongens die het in de sprint kunnen afmaken."