• home
 • video
 • pas verschenen

  Bomans neemt Hermans en Wellens mee naar WK

  Ben Hermans is misschien de minst verwachte naam in de selectie.

  Bondscoach Carlo Bomans heeft de negen renners bekendgemaakt die op 28 september de wegrit op het WK in Ponferrada (Spanje) rijden. "Een échte kopman hebben we nog niet", zegt Bomans, die vooral een (massa)spurt met Degenkolb en Gerrans wil vermijden.

  De Belgische WK-selectie:

  • Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step)
  • Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step)
  • Philippe Gilbert (BMC)
  • Ben Hermans (BMC)
  • Sep Vanmarcke (Belkin)
  • Jelle Vanendert (Lotto-Belisol)
  • Johan Vansummeren (Garmin)
  • Greg Van Avermaet (BMC)
  • Tim Wellens (Lotto-Belisol)

   Reserven:

  • Jens Keukeleire (Orica)
  • Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step)
  • Maxime Monfort (Lotto-Belisol)
  • Pieter Serry (Omega Pharma-Quick Step)
  • Jasper Stuyven (Trek)

  Bomans: "Er steekt niemand echt bovenuit"

  "Dit is een groep waar we verschillende kanten mee op kunnen", vertelt bondscoach Carlo Bomans aan Sporza. "Het is een groep zonder échte kopman, al gaan we dat eventueel nog bepalen. Maar eerst gaan we samen het parcours bekijken."

  Bomans weet alvast wat hij niet wil: "Ik sta niet echt te springen voor een massasprint. Moest het zo zijn en Tom hangt er dan nog aan, dan kunnen we hem uitspelen. Maar ik zie niet in wie we tegen Degenkolb of Gerrans kunnen plaatsen om hen te kloppen."

  "Van mij mogen ze wegrijden. Liefst een ontsnapping en liefst met zoveel mogelijk Belgen. Wij hebben renners die heel graag koersen: Van Avermaet, Vanmarcke, Wellens, al koerst die misschien soms te graag."

  Gilbert zegt dat zijn ploeg niet echt tevreden is over hem en hij zelf ook niet. "Ik heb het er met hem over gehad. Zijn Vuelta is niet gelopen zoals hij had gehoopt. Het is goed dat hij dat zelf weet. Hij heeft nog 14 dagen om daar aan te schaven."

  "Bij ons steekt er niemand met kop en schouders bovenuit. Ze doen het allemaal goed, in de breedte. We moeten hopen op een superdag van iemand, al moet dat altijd op een WK. Je moet ook geluk hebben, zoals Costa vorig jaar, dat je op het juiste moment kan wegrijden."

  "Herhaling van Lugano 1996? Graag"

  "Wij zijn niet dé favorieten, wij moeten de wedstrijd niet dragen", zegt Bomans. "Maar als we een sprint willen vermijden, zullen we moeten meekoersen. Dat mag van mij tamelijk vroeg beginnen. Maar omdat wij de koers niet moeten dragen, heb ik maar twee echte helpers, Vansummeren en Hermans, geselecteerd in plaats van de drie waarmee we andere jaren gaan."

  "Met de Spanjaarden en de Italianen hebben we misschien bondgenoten om het niet tot een sprint te laten komen. Maar je moet een Gerrans en Degenkolb ook kwijtraken. En in de laatste wedstrijden hebben we gezien dat je die niet zomaar uit het wiel rijdt. Australië en Duitsland zullen hun ploegen ook wel rond hen bouwen."

  "Een herhaling van het scenario van Lugano 1996 (toen Museeuw won, red)? Van mij mag dat, toen reed er ook een grote groep weg. Maar dan graag zonder Degenkolb en Gerrans."

  Bomans over Meersman en Stuyven:

  Gianni Meersman: "Je moet keuzes maken. Of ik neem Boonen mee als snelle jongen of Meersman. Maar beiden kan niet. De keuze viel dan op Tom."

  Jasper Stuyven: "Eerlijk, op basis van zijn uitslagen in de Vuelta hoort Jasper eigenlijk in de selectie. Maar als ik kijk naar het parcours, de andere renners waar ik een beroep op kan doen en zijn leeftijd - hij is nog jong en kan nog veel WK's rijden - laat ik hem toch thuis. Je moet ook helpers meenemen en dat zijn Ben Hermans en Johan Vansummeren. Jasper kan op dit parcours geen kopman zijn, maar in een rol als helper zie ik hem ook niet. Daar is hij dan weer een te goed renner voor."