• home
 • video
 • pas verschenen

  Slaagt onze man waar Nzolo en Virant faalden?

  Scheidsrechters Nzolo en Virant faalden tot twee keer toe voor hun fysieke testen. Wij trokken met Sporza-journalist Maarten Vangramberen naar Leuven en deden de echte test. Werner Helsen, die de refs coacht en ook bij hen de test afnam, geeft uitleg en is jury.

  De test bestaat uit twee delen: eerst 6 keer een spurt van 40 meter, daarna tien rondjes interval op een atletiekpiste. "De FIFA-norm voor de spurt is 6,2 seconden", zegt Helsen. "Voor de UEFA, met het oog op CL en EL, is dat 6,0, en voor de scheidsrechters van het WK in Brazilië 5,8."

  Daarna is er 6 minuten rust, voor de intervaltest begint. Daarin moet Maarten, net als de scheidsrechters, 150 meter in 30 seconden afleggen, 50 meter wandelen in 35 seconden en dan nog eens hetzelfde. En zo tien rondjes.

  Werner Helsen coördineert ook de coaching van scheidsrechters in heel Europa en weet dat het in andere landen nog strenger is. "Meestal doen ze de fysieke testen daar 4 keer per jaar in plaats van 2. Ze lopen ook 12 rondjes in plaats van 10, in Portugal zelfs 15, en krijgen voor het wandelen 30 seconden in plaats van 35."

  Helsen legt ook het belang van dit soort test voor de scheidsrechters uit. "Voor een scheidsrechter zijn er in een wedstrijd veel activiteitswisselingen. Ze staan, wandelen, lopen, lopen achterwaarts, sprinten vooruit, wijken uit zijwaarts. En dat om de 4 seconden, de hele match door. En dat is meer dan spelers, want die veranderen maar om de 6 seconden."

  "De goeie scheidsrechters onderscheiden zich door het aantal inspanningen die ze doen aan hoge intensiteit en door de sprints die ze uitoefenen. Daardoor zijn ze heel kort bij elke spelfase en hebben ze een goeie gezichtshoek voor een beoordeling."

  Vangramberen: "Het is een pittige test"

  "Ik heb afgezien, absoluut wel", hijgde Vangramberen na de test. "Het is een pittige test. Iemand die nooit aan sport doet of zelden loopt, kan niet zeggen: "Ik zal eens even die scheidsrechterstest gaan doen." Zo makkelijk is het niet, zeker en vast niet. Je moet er snelheid en een goeie conditie voor hebben."