• home
 • video
 • pas verschenen

  Zaak-Pistorius: "Geen moord met voorbedachten rade"

  Oscar Pistorius barst in tranen uit bij de voorlezing van het arrest.

  Oscar Pistorius gaat vrijuit voor de beschuldiging "moord met voorbedachten rade" voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp, die de atleet vorig jaar in hun huis doodschoot. De Zuid-Afrikaanse rechter Thokozile Masipa zei dat het openbaar ministerie niet kon bewijzen dat de atleet met de geamputeerde benen schuldig is aan moord met voorbedachten rade: "Er is alleen indirect bewijs voor." Pistorius kan wel nog schuldig bevonden worden aan doodslag. Die uitspraak volgt morgen.

  Conclusies:

  • Geen moord met voorbedachten rade (minstens 25 jaar cel)
  • Geen indirecte moord
  • Morgen volgt uitspraak over doodslag door nalatigheid (tot 15 jaar cel)
  • Vrijspraak kan ook nog

  "Alleen indirect bewijs"

  De feiten dateren van 14 februari 2013. Pistorius schoot toen door de badkamerdeur Steenkamp neer. De Zuid-Afrikaanse atleet houdt het bij een ongeluk, hij dacht dat er een inbreker in de badkamer zat.

  Het openbaar ministerie gelooft die uitleg niet en spreekt van moord. De rechter leest momenteel het arrest voor.

  Over de beschuldiging van moord luidt het: "De staat heeft niet bewezen - boven alle redelijke twijfel - dat de beklaagde schuldig is aan voorbedachte moord. Er zijn gewoon niet genoeg feiten om die bevinding te staven." Volgens de rechter was de hele zaak gebaseerd op indirect bewijs.

  Bij moord met voorbedachten rade had Pistorius minstens 25 jaar in de cel moeten doorbrengen. De "Blade Runner" barstte in tranen uit, toen hij het nieuws hoorde.

  De rechter verwierp ook de beschuldiging "indirecte moord", die minder zwaar weegt. Pistorius kan wel nog schuldig bevonden worden aan "doodslag door nalatigheid", waar tot 15 jaar cel op staat. Anderzijds kan de 27-jarige atleet ook gewoon vrijgesproken worden.

  De rechter besloot haar oordeel met: "Het is duidelijk dat zijn gedrag nalatig was." Dat wijst in de richting van doodslag door nalatigheid, waarop een maximumstraf staat van vijftien jaar. Die uitspraak volgt morgen.