• home
 • video
 • pas verschenen

  Rochus: "Wil op een mooie manier stoppen"

  Rochus treedt zaterdag in het dubbelspel een laatste keer aan voor België.

  De Daviscup-ploeg begint morgen in Tallinn aan het barrageduel tegen Oekraïne. Voor Oliver Rochus wordt het zijn laatste optreden voor de Belgische ploeg. Hij speelt zaterdag aan de zijde van Ruben Bemelmans in het dubbelspel. "Ik hoop te kunnen eindigen met een zege voor België."

  Het Daviscupduel tussen België en Oekraïne baadt in een gespannen sfeer. Door de onrust in Oekraïne besliste de Internationale Tennisfederatie immers op vraag van de Belgische Tennisbond om het duel in Tallinn, de hoofdstad van Estland, af te werken.

  Voor de afscheidnemende Oliver Rochus krijgt het duel zo een extra pigment. "Het is heel speciaal, zeker voor mijn laatste wedstrijd. In bijna 15 jaar Daviscup heb ik nog nooit op neutraal terrein gespeeld. Ik wil vooral op een goede manier eindigen bij de nationale ploeg. Ik hoop te kunnen stoppen met een zege."

  Bij de Oekraïners werd de keuze voor een neutraal terrein niet geapprecieerd. Vooral Sergej Stachovski uitte zijn ongenoegen over de beslissing.

  "De sfeer is zeker niet optimaal, al hebben wij hier niet echt voor gekozen. De Oekraïners zijn niet erg sympathiek geweest, maar wij houden ons daar niet echt mee bezig. Wij gaan er alles aan doen om dit duel te winnen en besteden niet te veel aandacht aan de heisa."

  "Daviscup betekent erg veel voor mij"

  Rochus wil nog één keer alles uit de kast halen voor België. "In 15 jaar Daviscup heb ik nooit een match gemist. De Daviscup betekent erg veel voor mij. Als kind was het een droom om België ooit te vertegenwoordigen."

  "De gevoelens zijn veel sterker als je voor een ploeg speelt dan wanneer je enkel voor jezelf speelt. Ik heb heel veel onvergetelijke herinneringen met de nationale ploeg verzameld."

  Rochus gelooft in de winstkansen van  België. "Op papier zijn we een beetje favoriet, maar we moeten toch uitkijken voor de ervaring van Martsjenko en Stachovski. We mogen ze zeker niet onderschatten. Ze zullen alles geven, zeker met alles wat er gebeurd is."

  "Maar we moeten vertrouwen hebben. David zit in supervorm, dat kan het verschil maken. Bij Steve gaat het ook beter, dus we mogen positief zijn. Het zijn heel belangrijke wedstrijden, want we kunnen terugkeren in de  Wereldgroep."

  Rochus steekt zelf ook in goede vorm. "Ik heb dit jaar zeker niet slecht gespeeld. Omdat ik veel punten verloren heb in het klassement speelde ik wel telkens maar Futures-toernooien en dat is niet echt leuk. Maar ik heb een goede voorbereiding achter de rug en ik ben tevreden over mijn niveau."

  Stachovski heeft verplaatsing naar Tallinn nog steeds niet verteerd...

  Sergej Stachovski reageerde verbolgen toen de ITF besliste dat het Daviscup-duel tussen Oekraïne en België niet in Kiev mocht plaatsvinden. Kennelijk is zijn woede nog niet gekoeld.

  Afgelopen maandag woonde de tennisser in Kiev de EK-kwalificatiewedstrijd van Oekraïne tegen Slowakije bij (0-1 verlies voor Oekraïne). Hij maakte van de gelegenheid gebruik om met een fototweet nog eens de "gevaarlijke situatie" in Kiev aan te kaarten.