• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ref zou test met vingers in de neus moeten kunnen"

  Werner Helsen (r) naast topscheidsrechter Howard Webb.

  Scheidsrechters Jérôme Efong Nzolo en Christof Virant slaagden maandag voor de tweede keer niet voor hun fysieke testen. "Hun voorbereiding was te gebrekkig", zegt scheidsrechterscoach en professor Werner Helsen.

  Het Laatste Nieuws vernam dat Nzolo en Virant allebei faalden tijdens de intervaltest. Professor Werner Helsen, die de scheidsrechters coacht, nam de test af. "Ze moeten 150 meter lopen in 30 seconden, waarna ze 35 seconden krijgen om 50 meter te wandelen", legt hij uit.

  "Daarna doen ze hetzelfde nog eens en dat is één van de tien rondes. Wanneer je één keer niet aan een bepaald punt bent wanneer het signaal klinkt, krijg je een waarschuwing. Bij een tweede keer heb je gefaald, wat het geval was bij Nzolo en Virant."

  "Het verwondert mij dat er nog steeds mensen zijn die falen", zegt Helsen, die de fysieke test in 2006 op verzoek van de FIFA herzag en - vinden veel scheidsrechters - op die manier eenvoudiger maakte.

  "Een elitescheidsrechter zou dit elke dag met de vingers in de neus moeten kunnen, zonder blessures op te lopen. Bovendien waren de omstandigheden maandag perfect", zegt Helsen.

  "Dankzij een logboek kan ik de trainingsactiviteiten van de scheidsrechters volgen en ik moet zeggen dat ik meer van hen had verwacht. Hun voorbereiding was te gebrekkig. Kijk, je kan eens falen wegens een blessure of een infectie, maar twee keer na elkaar is een ander verhaal."

  Jeurissen: "Ik neem hen dit kwalijk, ja"

  Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen klinkt ook in Het Laatste Nieuws scherp voor Nzolo en Virant. "Of ik hen dit kwalijk neem? Ja. Ze wisten al van in juli dat de proeven op 8 september zouden plaatsvinden. Dit is echt een heel vervelende zaak. Zowel voor ons als voor hen. We verliezen twee scheidsrechters die we in elke wedstrijd konden inzetten."

  "De volgende fysieke proeven staan pas in 2015 geprogrammeerd. Ik ga ervan uit dat we die vastgelegde data volgen. Een uitzondering is niet aan de orde, want extra testen invoeren kan een gevaarlijk precedent scheppen. Scheidsrechters zouden blessures kunnen veinzen."