• home
 • video
 • pas verschenen

  "Lichtpunten uit Tsjechië-Nederland? De lichtmasten!"

  Ontgoochelde kopjes gisteren bij Oranje.

  NOS-verslaggever Jack van Gelder zag dat Nederland gisteren tegen Tsjechië maar een schim was van het team dat op het WK brons veroverde. "Voor het eerst in 288 matchen was ik blij dat de tegenstander won", zegt Van Gelder bij Sporza.

  Nederland startte zijn EK-kwalificatiecampagne gisteren met een valse noot - beter: een paar valse notenbalken - tegen Tsjechië. De troepen van Guus Hiddink schoven uit met 2-1, met een lawine aan kritiek tot gevolg.

  "Nederland was gisteren een zeilbootje dat niet wist welke richting het moest opgaan", zegt NOS-journalist Jack van Gelder bij Sporza. "Na 16 jaar staat Hiddink weer aan het roer, maar de laatste 2 weken heeft hij geen consistent beleid gevoerd."

  En dat kwam Oranje gisteren meteen duur te staan. "Of het tijd is om schoon schip te maken? De oude garde overboord te gooien? Dat vind ik niet. Sneijder en Van Persie vormen een meerwaarde en ook aan Kuijt heb je nog iets."

  Volgens De Gelder ligt het probleem in de defensieve vloot. "De verdedigers kunnen allemaal wel aardig voetballen. Van Gaal liet ze tijdens het WK boven zichzelf uitstijgen. Maar ze missen de klasse en de kwaliteit om een elftal te dragen."

  "Of er gisteren ook lichtpunten waren? De lichtmasten... Het was mijn 288e interland die ik mocht verslaan van Nederland en voor het eerst was ik blij dat de tegenstander gewonnen heeft. Een heel vreemde ervaring. Maar we moeten nog 9 matchen spelen. Het komt allemaal wel goed."