• home
 • video
 • pas verschenen

  Wielrenners op de vuist: Hinault, Belli en Armstrong

  Rui Costa en Carlos Barredo raken slaags in de Tour van 2010.

  Gianluca Brambilla en Ivan Rovny konden gisteren hun handen niet thuishouden in de Vuelta. Jammer genoeg "kleuren" zulke vechtpartijen al langer dan vandaag het wielerpeloton. Herinnert u zich deze eerdere duels tussen kemphanen op de fiets nog?

  De krachttermen van Gimondi

  In Gent-Wevelgem van 1972 stormt een klein groepje op de finish af. Daarbij, naast winnaar Roger Swerts, onder meer Eddy Merckx, Felice Gimondi en Frans Verbeeck. Die laatste wijkt uit naar rechts, waardoor Gimondi bijna in het decor belandt. De Italiaan duwt Verbeeck weg en er wordt nog wat getrokken en geduwd. Verbeeck wordt gediskwalificeerd en krijgt op het podium in het Frans en Italiaans nog wat krachttermen van Gimondi naar zijn hoofd geslingerd.

  Partijtje boksen tussen beginners

  In de Vuelta van 1995 maken Leonardo Sierra en Ramon Gonzalez Arrieta na een handgemeen broederlijk een smak tegen het asfalt. Zodra de Venezolaan en de Spanjaard opnieuw op eigen benen staan, wanen ze zich in een boksring voor groentjes, met enkele schijnstoten tot gevolg.

  Cipollini doet aan drinkbusslingeren

  In de finale van Gent-Wevelgem 2003 kookt het potje bij Mario Cipollini volledig over na een tuimelperte. De flamboyante Italiaan lanceert twee drinkbussen naar een motard van de wedstrijdjury, waarna hij uit de uitslag geschrapt wordt.

  Wie kaatst, moet de gebalde vuist verwachten

  Tijdens een gevecht om in het wiel van, opnieuw, Cipollini te geraken, gesticuleert Petacchi uitdagend richting het hoofd van de Let Andris Nauduzs. Met een slag op de helm van Petacchi dient Nauduzs de Italiaan in die Giro-etappe van 2003 gepast van repliek.

  Aanslag van Bos op Impey

  Grote opschudding in de Ronde van Turkije 2009. In volle sprint sleurt Theo Bos de onfortuinlijke Daryl Impey van de fiets. De Zuid-Afrikaan maakt een doodsmak en noemt Bos achteraf een "grote idioot". Op Twitter maakte Armstrong toen wereldkundig dat Bos "een lange schorsing verdient".

  Carlos Barredo beledig je beter niet

  Huidig wereldkampioen Rui Costa raakt na afloop van de zesde etappe in de Tour 2010 slaags met Carlos Barredo. De Portugees zou een belediging geslingerd hebben naar Barredo, die op bloedwraak zint en Costa op zijn eigengereide manier aanvalt met zijn voorwiel.

  Potje duwen tussen Terpstra en Wynants

  Nog geen maand geleden kregen Niki Terpstra en Maarten Wynants het aan de stok in de slotrit van de Eneco Tour. Terpstra krijgt geen vrije doorgang van de Belg, waarna er over en weer wordt gekwakt. Terpstra reageert eerste scherp ("Door iemand als Wynants laat ik me niet opzijduwen"), maar komt nadien tot inkeer ("Ik was mezelf niet"). De Nederlander wordt uit de eindstand geschrapt.

  De vechtersbaas in Bernard Hinault

  Er wordt in de koers niet alleen tussen renners gevochten, ook het publiek moet het soms ontgelden. In Parijs-Nice van 1984 waagt een groep manifestanten zich op het midden van de weg en dat is niet naar de zin van een ontketende Bernard Hinault. De Fransman haalt zijn beste rechter boven en verkoopt een van de manifestanten een stevige muilpeer.

  Belli klopt op de neef van Simoni

  In de Giro van 2001 deelt Wladimir Belli, derde in de stand op dat moment, op de slotklim van de 14e rit een rake klap uit aan een toeschouwer. Achteraf blijkt dat een neef van Gilberto Simoni te zijn, die Belli beledigde. De wedstrijdjury geeft toe dat er sprake is van uitlokking, maar neemt Belli toch uit de koers. De neef van Simoni zegt achteraf dat hij Belli niets kwalijk neemt en zijn reactie begrijpt.

  "Kom maar op", zegt Armstrong tegen Bouvard

  In de Tour van 1996 gaat het halve peloton op een bepaald moment tegen de vlakte. Wanneer de camera dichterbij komt, zien we twee renners met elkaar in de clinch gaan: Lance Armstrong en Lotto-renner Gilles Bouvard. De Fransman wil uithalen naar de Amerikaan, die met een handje duidelijk maakt dat hij het eens mag proberen. Geknokt wordt er niet, maar het scheelt niet veel.

  "Vriendschappelijk klopje" van Blijlevens

  Na de spurt in de slotrit van de Tour van 2000 gaat Jeroen Blijlevens verhaal halen bij Bobby Julich, die de Nederlander gehinderd zou hebben. De discussie loopt snel uit de hand, er wordt geduwd, Julich gooit met een helm en Blijlevens verkoopt de Amerikaan een wat hij achteraf zelf een "vriendschappelijk klopje" noemt.

  (de vechtpartij vanaf 53" in de video - zonder geluid)

  Kwakkende Steels en kloppende Ruskys

  In 2002 zijn er in een rit van de Driedaagse van De Panne twee opstootjes. De Braziliaan Pagliarini probeert de plaats van Steels in te pikken, maar krijgt een koekje van eigen deeg. Wat later krijgen ook Hammond en Ruskys het met mekaar aan de stok, Ruskys besluit met een klop op de helm van Hammond.

  Moreau deelt klappen uit aan Sastre

  In de 12e rit van de Tour van 2002 komen Christophe Moreau en Carlos Sastre niet zo goed overeen en de Fransman deelt enkele tikken uit aan de Spanjaard.

  Ordinaire boksmatch in Portugal

  Een week voor het geduw tussen Terpstra en Wynants gingen twee renners in de Ronde van Portugal nog verder. De Italiaan Enrico Rossi en de Spanjaard Vicente Garcia de Mateos worden derde en vierde in de spurt van de zesde rit. Na de streep komt het tot een handgemeen.

  Argentijn slaat Dehaes blauw oog

  Begin dit jaar probeert de Argentijn Walter Perez in de ronde van zijn land de goeie positie in het peloton van Kenny Dehaes in te nemen. De Lotto Belisol-renner wil niet wijken en Perez rijdt wild tegen hem aan.

  "Tosh en ik vielen bijna en dus heb ik hem van me afgeduwd met mijn hand op zijn heup", zei Dehaes toen. "Het volgende dat ik weet, is dat hij me vol in mijn gezicht sloeg." Lotto-Belisol dient geen klacht in, want Perez heeft als Argentijn veel vrienden in het peloton "en we zouden ons niet populair maken", klinkt het. Van de bewuste fase zijn geen beelden of foto's.