• home
 • video
 • pas verschenen

  Ferrera: "Opnieuw een goed Spanje? Wordt niet evident"

  Na de vernedering op het WK begon Spanje maandag zijn EK-kwalificatiecampagne met een ruime zege tegen Macedonië. Het Spanje 2.0, zonder onder anderen Xavi en Xabi Alonso, is volgens Emilio Ferrera wel niet te veel veranderd. "De manier van spelen zal altijd gelijk blijven", zegt de kenner van het Spaanse voetbal.

  Het was gisterenavond vooral uitkijken naar "het nieuwe Spanje", maar is die term wel zo toepasselijk? "Ik denk van niet", zegt Emilio Ferrera bij Sporza. "Er is vers bloed, maar de manier van spelen zal altijd gelijk blijven."

  "De filosofie van het balbezit en de goeie balbehandeling zullen altijd blijven. Spanje is al jaren bezig met die voetbalcultuur en dat zal niet veranderen. Op dat vlak is er geen revolutie. Ook de nieuwe jongens zullen op dezelfde manier spelen. Dat is een voordeel voor Spanje."

  Onder anderen Xavi, Xabi Alonso en David Villa haakten af na het WK. Ook Fernando Torres ontbrak in de selectie van coach Del Bosque. "Dat was wel een signaal: we gaan onze filosofie niet aanpassen, wel de keuze voor de spelers."

  Del Bosque gooide onder meer Alcacer, Koke en Isco in de strijd. "Er zijn jongeren die gaan ontploffen. Spanje heeft talent, dat is zeker. Maar presteren op het internationale niveau zal nog wat tijd vragen."

  "Een nieuwe start is ook niet altijd een synoniem van een positieve start. Tegen Macedonië was het een gemakkelijke match, voor eigen volk dan nog. Een nieuwe impuls vraagt tijd. Ik verwacht niet dat Spanje de komende jaren zal presteren zoals het de voorbije tien jaar gedaan heeft."

  "De nieuwe spelers missen nog wat internationale ervaring. Wellicht hebben zij nog twee à drie jaar nodig en dan hebben we opnieuw een goed Spanje. Maar het zal niet zo evident zijn als in het verleden. Zoiets vraagt tijd en geduld, maar die zaken zijn niet altijd aanwezig in het voetbal", besluit de ex-coach van Racing Genk.

  "Onbegrijpelijk dat Casillas in doel stond"

  Emilio Ferrera pikte er wel nog één naam uit: Iker Casillas. De Spaanse doelman stapelde op het vorige WK de flaters op, maar stond gisteren toch in doel bij de Spanjaarden.

  "Dat vind ik onbegrijpelijk", is Ferrera duidelijk. "Mourinho had gelijk toen hij hem twee jaar geleden bij Real Madrid op de bank zette. Maar hij heeft geschiedenis geschreven met Spanje en speelt bij Real, dat is wellicht de reden. Hij is een monument en dan is het voor een trainer niet makkelijk om hem af te schrijven."