• home
 • video
 • pas verschenen

  Stefan Everts: "Cairoli is een heel grote kampioen"

  Stefan Everts: "Cairoli wil nog niet over tien wereldtitels spreken"

  Antonio Cairoli (KTM Racing) kroonde zich voor de achtste keer tot wereldkampioen motorcross en nadert tot op twee titels van recordhouder Stefan Everts. Onze landgenoot, sportief manager bij de renstal van Cairoli, laat zijn licht schijnen over de Italiaan. "Mijn record komt in gevaar."

  Motorcrosslegende Stefan Everts heeft met Antonio Cairoli bij KTM Racing een goudhaantje in zijn rangen. De Italiaan rijfde gisteren zijn achtste wereldtitel binnen. "Meer dan verdiend over het hele seizoen bekeken", vindt Everts.

  "Hij heeft negen grote prijzen gewonnen. Bovendien was het een heel speciaal en emotioneel jaar met veel privé-problemen. Zijn vader is plots overleden. Het is zeer mooi voor hem om nu de titel te pakken. De ontlading was dan ook groot bij Cairoli."

  De 28-jarige Cairoli nadert zo tot op twee titels van recordhouder Stefan Everts. "Hij wil nog niet over een tiende wereldtitel spreken. Cairoli bekijkt het seizoen per seizoen, maar hij wil doorgaan zolang het kan. Hij is ook nog maar 28 en zit nog niet aan de absolute top. Er zitten nog mooie jaren aan te komen."

  "Ik weet hoe moeilijk het is om zover te geraken. Ik denk dat hij heel dicht bij mijn record zal komen. Maar uiteraard gun ik hem die negende en tiende wereldtitel ook. Ik ben blij dat ik dit van dichtbij mag meemaken en opvolgen. Cairoli is een heel grote kampioen en een fantastische rijder."

  Concurrenten - Belgen

  Stefan Everts zag ook hoe onze landgenoten één na één wegvielen, en hun meerdere moesten erkennen in de kleine Italiaan. "Het is een moeilijke periode voor de Belgen, maar we mogen niet klagen."

  "We hebben enkele goede landgenoten die in de top drie meerijden, maar er is voorlopig een kleine Italiaan die net dat tikkeltje beter en sterker is. Toch merk ik dat het gat kleiner is geworden in vergelijking met de voorbije jaren."

  "Cairoli heeft het moeilijker gehad. Maar hij blijft koel en wacht zijn moment af om genadeloos toe te slaan. Hij blijft iets speciaal uit de kast halen als het er echt op aankomt."

  "Daarnaast hebben onze Belgen wat pech gehad. Clement Desalle is zowel in Zweden als Tsjechië ten val gekomen, waardoor zijn titelkansen weg waren. Jeroen Van Horenbeek blesseerde zich gisteren aan zijn enkel. En ook Ken De Dycker kampte heel het seizoen met een handletsel. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze er volgend jaar allemaal terug zullen staan."