• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Vandaag Vuelta in definitieve plooi"

  José De Cauwer is gastcommentator voor Sporza in de Vuelta.

  Vandaag is de koninginnenrit in de Vuelta. Sporza-commentator José De Cauwer verwacht dat de verhoudingen tussen Contador, Valverde, Rodriguez en Froome in een definitieve plooi vallen. Hij vindt wel dat de Spanjaarden in de bergrit van gisteren niet zo slim reden. "Ze hadden Froome op achterstand kunnen zetten." Over leider Alberto Contador heeft hij ook zijn mening: "Zijn breuk was veel minder erg dan men ons doen geloven heeft."

  Contador brak zijn scheenbeen in de Tour. Hij had vijf weken om zich klaar te stomen voor de Vuelta. Maar dat hij daar zo zou kunnen uitpakken - hij rijdt al zes dagen als leider rond - had niemand gedacht.

  De Cauwer denkt dat Saxo-Tinkoff zand in de ogen heeft gestrooid: "Je kunt moeilijk geloven dat het inderdaad een echte breuk was. Als je spreekt over een gebroken been, kan ik mij niet voorstellen dat je vijf weken later vanaf de eerste week van de Vuelta gaat uitpakken."

  "Het moet veel minder geweest zijn dan men ons doen geloven heeft. Toch is het straf, al weten we helemaal niet wat er aan de hand was."

  Contador is voor velen - ook voor De Cauwer - nu dé favoriet. "Vooral door het letterlijk en figuurlijk wegvallen van Quintana. Het zal wel niet makkelijk zijn door de onderlinge strijd tussen de drie grote Spanjaarden."

  "Die hebben zondag nagelaten om Froome misschien niet de doodsteek te geven, maar wel op verdere achterstand te zetten."

  "Contador heeft niet de beste ploeg"

  Vandaag krijgen de renners de koninginnenrit voorgeschoteld, de derde aankomst bergop op een rij met vier beklimmingen van eerste en eentje van tweede categorie: "We hebben 4.640 hoogtemeters in een relatief korte rit van 160 km."

  "Ik denk dat de Vuelta in zijn definitieve plooi gelegd moet worden. Als men iets wil doen aan Contador moet het nu gebeuren. Ze mogen niet te veel naar elkaar kijken en voor de tweede of derde plaats rijden, maar tegen Contador rijden. Misschien is Contador wel de beste, maar hij heeft zeker niet de beste ploeg. Dat kan een heel belangrijke factor zijn vandaag."

  "Van den Broeck moet mikken op breder gamma koersen"

  In de tweede week verloor de Vuelta niet alleen Quintana, maar ook Jurgen Van den Broeck. De kopman van Lotto-Belisol gaf op.

  "Jurgen heeft het blijkbaar moeilijk om zich op iets anders te concentreren dan de Ronde van Frankrijk", stelt De Cauwer.

  "Daar moet hij toch aan werken. Er zijn meer koersen dan de Tour. Hij is bijna de enige renner in het peloton die alleen maar op de Tour zou kunnen focussen. Dat kun je misschien doen als je hem kunt winnen."

  "En dan nog: ik denk dat Contador, Froome en anderen toch in meerdere wedstrijden per jaar goed kunnen presteren. Ik vind dat Jurgen moet proberen om in een breder gamma van wedstrijden zijn ding te doen."

  "Het lijkt misschien makkelijk om alleen naar de Tour toe te leven, maar dat lijkt mij - ook voor de ploeg - een tikkeltje te weinig."