• home
 • video
 • pas verschenen

  "Moet Van den Broeck in 2015 wel absoluut de Tour rijden?"

  "Jurgen is nooit in beeld geweest in de Vuelta."

  Ook de Ronde van Spanje is na een mislukte Tour de France geen vetpot geworden voor Jurgen Van den Broeck. In de 13e etappe stapte VdB doodgemoedereerd in de bezemwagen. "Het was niet "net niet". Het was gewoon "niet" dit jaar", zegt Marc Sergeant, de ploegmanager van Lotto-Belisol. Sporza-commentator José De Cauwer vindt dat Van den Broeck zich moet focussen op meer dan de Tour.

  Het wordt een seizoen om snel te vergeten voor Jurgen Van den Broeck. De Belgische ronderenner had zoals elk jaar zijn boontjes te week gelegd op een goed klassement in de Tour de France, maar hij kwam niet verder dan de dertiende plaats.

  In de Vuelta wilde Van den Broeck zijn gram halen met enkele opgemerkte prestaties, maar ook daar liep het van geen kanten. In de dertiende rit gaf onze landgenoot er de brui aan. 

  "In het begin van de Vuelta maakte Jurgen nog een vrij goeie indruk op mij, maar op een bepaald moment was het op. Toen hij opgaf, zat er niks meer in zijn benen", zegt Marc Sergeant.

  "Hij had nochtans flink gerust tussen de Tour en de Vuelta. Het was zijn bedoeling om niet voor het klassement te gaan, maar een etappe te winnen. Hij is echter nooit in beeld geweest."

  "Jurgen had dit jaar maar één echte up"

  "Jurgen is ontgoocheld", gaat Sergeant verder. "Anderzijds wisten we dat 2014 een overgangsjaar zou worden na zijn zeer zware val in de Tour van vorig jaar."

  "Het zou een seizoen worden met ups en downs. Jammer genoeg was er maar een echte up: zijn derde plaats in de Dauphiné."

  "Net niet is niet de goeie manier om zijn jaar te formuleren. Het was gewoon niet. Maar goed: na zo'n zware val hebben wel meer renners in het verleden het fysiek en mentaal moeilijk gehad om terug te keren."

  "Ik hoop dat het in 2015 beter gaat. Misschien moeten we wel eens goed nadenken wáár Jurgen dan zal rijden. Moet het absoluut die Tour zijn? Ik weet het niet. De Giro en de Vuelta zijn ook altijd opties geweest. Maar hij moet er eerst rijp voor zijn..."

  "Monfort niet zo opvallend als Wellens in de Eneco Tour"

  Maxime Monfort kreeg voor de Giro en Vuelta een vrijgeleide, maar ook zijn wedervaren is geen onverdeeld succes. Sergeant: "Absoluut. Maxime werd 14e in de Giro en had in de Vuelta de top 15 voor ogen. Hij staat nu 18e. Maar er is nog een week koers met veel uithoudingsritten. De voorbije etappes waren zeer explosief, dat ligt Maxime niet zo goed."

  "De raad die ik hem meegeef is om eens mee te schuiven in een ontsnapping en minuten te pakken. Dat is zijn enige kans om in de top 10 te geraken, ook al is de top 10 door de zeer sterke bezetting zeer moeilijk. Hopelijk haalt hij de top 15 nog, al is dat niet zo opvallend als bijvoorbeeld Tim Wellens die aanvalt in de Eneco Tour."

  De Cauwer over VdB: "Er zijn meer koersen dan de Tour"

  Sporza-commentator José De Cauwer heeft ook zo zijn mening over het jaar van Van den Broeck: "Jurgen heeft het blijkbaar moeilijk om zich op iets anders te concentreren dan de Ronde van Frankrijk."

  "Daar moet hij toch aan werken. Er zijn meer koersen dan de Tour. Hij is bijna de enige renner in het peloton die alleen maar op de Tour zou kunnen focussen. Dat kun je misschien doen, als je hem kunt winnen."

  "En dan nog: ik denk dat Contador, Froome en anderen toch in meerdere wedstrijden per jaar goed kunnen presteren. Ik vind dat Jurgen moet proberen om in een breder gamma van wedstrijden zijn ding te doen."

  "Het lijkt misschien makkelijk om alleen naar de Tour toe te leven, maar dat lijkt mij - ook voor de ploeg - een tikkeltje te weinig."