• home
 • video
 • pas verschenen

  "Een paar jaar geleden had ik nooit voor dit salaris getekend"

  "Niet meer slapen op het trainingscomplex."

  Dick Advocaat heeft met een 1-1 tegen Frankrijk zondag zijn debuut gemaakt als bondscoach van Servië. "Ik wilde alleen nog ergens aan de slag als bondscoach. Ik doe dit niet voor het geld. Dit is mijn laatste klus", zegt de 66-jarige Nederlander.

  Advocaat is in Servië aan zijn zevende ambtstermijn begonnen als bondscoach. Na twee periodes bij Nederland en passages in de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België en Rusland is de Nederlander aan zijn laatste kunstje toe in Servië.

  "In juli belde de voorzitter van de Servische bond me op met de vraag of ik trek had om hier te komen werken. Hij zei er meteen bij dat er nauwelijks geld is", zegt Advocaat in de Nederlandse krant AD Sportwereld.

  "Ik had nog genoeg mogelijkheden om een club te gaan trainen, maar mijn familie zag dat niet meer zitten. Ik wilde alleen nog ergens aan de slag als bondscoach. Neen, ik doe dit niet voor het geld. Een paar jaar geleden had ik nooit voor dit salaris getekend."

  "Als je realistisch bent, is dit mijn laatste klus. Het ideaalbeeld is dat ik met dit elftal het EK van 2016 bereik en dan eventueel nog doorga tot het WK 2018 in Rusland. Dan zou ik afsluiten in het land waar ik als coach veel succes gehad heb."

  "Door drie counters verloren van België"

  Advocaat legde meteen enkele pijnpunten bloot in het Servische spel. "De spelers gingen heel vroeg druk zetten op de tegenstander, maar de helft deed niet mee. Dat kan niet en dat heb ik meteen duidelijk gemaakt. Maar tijdens de trainingen afgelopen week zag ik ze toch af en toe weer dezelfde fouten maken."

  "Een voorbeeld: ze speelden vorig jaar in de WK-voorronde thuis tegen België en waren veel beter. Maar drie counters en het was 0-3. Geloof me: als we er straks op de juiste manier uitkomen, hebben we volop snelheid om gevaarlijk te worden en ons te plaatsen voor het EK. Want er is veel kwaliteit."

  "Petrovic kent alle spelers en spreekt de taal"

  De kleine generaal drukte ook naast het veld al wat aanpassingen door. "De selectie was het gewend om rond interlands wel tien nachten na elkaar op het trainingscomplex te slapen. Dat heb ik veranderd."

  De selectie brengt de nachten nu door in een knap hotel. Advocaat: "En niet langer met zijn tweeën op één kamer. Dat kan gewoon niet meer, dat is niet van deze tijd."

  "En een dag voor de wedstrijd wil ik geen familie en vrienden meer in het hotel zien. Kleine dingetjes, maar in mijn ogen belangrijk."

  Advocaat nam enkele oude bekenden mee naar Servië, onder meer Bert van Lingen, die ook als zijn assistent werkzaam was in ons land. Ook Zeljko Petrovic behoort tot zijn staf.

  "Ik ben heel blij dat Petrovic mee is. Er was eigenlijk geen geld voor, maar de bond zag toch in hoe belangrijk zijn komst was. Hij kent alle spelers en spreekt de taal."