• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Peleman wint goud op het WK roeien

  Peleman deed voor het eerst mee aan het WK bij de senioren.

  Eveline Peleman is op het WK roeien in Amsterdam wereldkampioen geworden in de lichte skiff. In de finale haalde ze het erg nipt voor een Griekse roeister. Voor de 21-jarige Peleman was het haar WK-debuut bij de senioren. Lichte skiff is geen olympisch nummer in het roeien.

  Peleman won de finale in 7'31"31 en was daarmee amper 4 honderdsten sneller dan de Griekse Aikaterini, die tweede werd (7'31"73). Het brons was voor de Amerikaanse Bertko in 7'33"97.

  Peleman was in de finale meer dan 18 seconden sneller dan gisteren in de halve finale. Net als gisteren deelde ze haar wedstrijd goed in. Na 1000 meter was ze derde, maar 500 meter voor het einde nam ze de leiding. Die gaf ze niet meer af, al moest ze tot het uiterste gaan om de Griekse af te houden.

  "Ik wil niet wakker worden"

  "Ik kwam als debutante naar dit grote WK voor een plaats bij de top negen, het is goud geworden", was Peleman heel blij na haar wedstrijd. "Het lijkt wel een droom en ik wil nu vooral niet wakker worden, wel erg veel genieten!"

  "Op 500 meter lag ik aan de leiding en de voorbije WK-races hadden me geleerd dat geen enkele tegenstandster over een snellere eindsprint beschikt. Mijn hart begon sneller te kloppen, die eindmeet kon er niet rap genoeg zijn. Maar plots klapte ik tegen een golf aan, ik verloor mijn evenwicht en bijna een roeispaan."

  "Ik lag compleet stil. Ik zag de Griekse voorbij komen, maar kon niet meteen reageren, want mijn blad was compleet omgedraaid. Eens die terug in de juiste positie was dacht ik: "ogen dicht en keihard die laatste 50 meter sprinten". Na enkele halen lag ik opnieuw naast de Griekse en wist ik: "dit pakken ze me niet meer af"."

  Geen finale voor Obreno

  Hannes Obreno is er niet in geslaagd om de A-finale van de skiff te bereiken. In zijn halve finale werd Obreno vijfde, terwijl enkel de eerste drie naar de A-finale mochten. Obreno moest wel roeien in een ongunstige baan.

  In de eerste 1000 meter deed Obreno er alles aan om aansluiting te behouden met de top drie, maar halfweg keek hij tegen een achterstand van zes seconden aan. Met nog 500 meter te roeien was de kloof met de top drie te groot en drong Obreno niet meer aan met het oog op de B-finale.