Filip Joos: "Juventus is nog altijd de topfavoriet"

  Zaterdag begint de Italiaanse competitie opnieuw.

  Als laatste van de grote Europese competities wordt zaterdag ook de Serie A opnieuw op gang getrapt. Voetbalcommentator en Italofiel Filip Joos blikt vooruit op de Italiaanse competitie. Hij verwacht een tweestrijd tussen Juventus en AS Roma, waarbij de regerende kampioen aan het langste eind zal trekken.

  Filip Joos over de Serie A:

  • Juventus is nog altijd de topfavoriet
  • AS Roma is de grootste concurrent van Juve
  • Napoli zal ietsje tekort komen

  "Juventus is nog altijd de topfavoriet"

  "De kans dat Juventus opnieuw kampioen wordt, is niet denkbeeldig, al zijn ze met Antonio Conte wel hun trainer kwijt. De grote mentor is bondscoach geworden. Conte was iemand die zijn spelers enorm achter de veren zat en dat werkte wel", zegt Filip Joos.

  "Juventus heeft een zeer fysieke stijl, gekruid met een paar heel goeie voetballers. Conte was daar de bezieler van. Dat lukte wel goed in Italië, maar minder in Europa. Dat is een van de redenen waarom hij vertrokken is. De spelers voelen het wel aan als een soort bevrijding dat er een nieuwe coach is."

  "Juve heeft nu Allegri van Milan overgenomen, die daar toch een beetje met pek en veren is buitengezet. De Juventus-supporters waren daar woest over, zij vonden Allegri een heel slechte keuze. Maar in de voorbereiding heeft hij toch al een paar goeie dingen laten zien. Die ploeg staat er nog altijd natuurlijk. Juve is nog altijd topfavoriet."

  "In een ommekeer van de Milanese clubs geloof ik niet echt. Milan heeft met Diego Lopez wel een goeie keeper gehaald, maar of dat voldoende is om de ploeg weer op de rails te krijgen? Het is ook afwachten hoe de verkoop van Balotelli zal uitdraaien. Bij Inter heb ik een beter gevoel dan bij Milan. Misschien dat het daar wel lukt."

  "Totti zal een jaar lang geen ijsjes eten als Roma kampioen wordt"

  "AS Roma heeft wel heel veel goeie transfers gedaan. Tot anderhalve week geleden was het de koningin van de transfermarkt. Maar intussen is Benatia vertrokken en wordt er ook aan aanvaller Destro getrokken. De sfeer is daar een beetje aan het omslaan", ziet Joos.

  "Heel veel hangt ook nog altijd af van Totti, die in september 38 wordt. Het is onmogelijk dat hij een heel seizoen fit zal blijven, hoewel hij nu wel heel fit oogt. Hij heeft deze week verteld dat hij een heel jaar geen ijsjes zal eten om toch nog maar eens kampioen te worden. Dat is een opoffering die kan tellen."

  "Roma is op dit ogenblik wel de grootste concurrent van Juventus, maar het is toch nog even de transfermarkt afwachten. Het heeft wel een goeie ploeg en met Rudi Garcia heeft het ook een geweldige trainer."

  "Op het middenveld is de concurrentie bij Roma enorm. Garcia heeft daar enorm veel keuzemogelijkheden. Dat Radja Nainggolan daar als Belg meedraait en veel zal spelen, is op zich al knap. Tactisch is hij overal inzetbaar. Ik twijfel er niet aan dat zijn seizoen even goed of beter zal zijn dan het vorige."

  "De Romeinen spelen ook opnieuw in de Champions League, na twee seizoenen zonder Europees voetbal. Dat zal hen punten kosten in de Serie A, Juventus is dat meer gewoon. Daarom blijf ik Juve als favoriet zien."

  "Mertens is misschien wel de beste invaller ter wereld"

  "Het Napoli van Dries Mertens is wat onder de radar gebleven. De voorzitter is zelfs wat belaagd omdat hij zijn portefeuille te weinig opentrekt. Ik denk dat Napoli ietsje tekort zal komen om Juve echt het vuur aan de schenen te leggen, vooral achteraan en op het middenveld", zegt Joos.

  "De fans in Napels dringen er ook meer en meer op aan om Mertens een vaste basisplaats te geven, ook al is hij de beste invaller van de Serie A en misschien wel van de hele wereld. Zij vinden het een verspilling van zijn talent om hem nog veel op de bank te houden."

  "Mertens is een halfgod in Napels, nu al. Ik verwacht dat hij echt zal bevestigen in zijn tweede seizoen. Ik zie niet in waarom hij plots een minder seizoen zou draaien."