• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jean-François en Guillaume Gillet zijn weer Rode Duivel

  Marc Wilmots roept 22 namen op voor de partij tegen Australië.

  Bondscoach Marc Wilmots heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de vriendschappelijke interland tegen Australië op 4 september in Luik. Jean-François Gillet en Guillaume Gillet zijn er weer bij, net als Jelle Van Damme en Radja Nainggolan.

  In vergelijking met het WK zijn er vijf spelers niet bij tegen Australië. Een van die vijf is uiteraard Daniel Van Buyten, die na Brazilië zijn schoenen aan de haak hing. Thomas Vermaelen, Marouane Fellaini en Anthony Vanden Borre liggen in de lappenmand.

  Ook derde doelman Sammy Bossut is er niet bij. Hij moet zijn plaats afstaan aan Torino-keeper Jean-François Gillet, die opnieuw beschikbaar is, aangezien zijn schorsing afgelopen is.

  In de verdediging zijn er twee nieuwe namen in vergelijking met het WK. Guillaume Gillet (foto), die deze zomer Anderlecht ruilde voor Bastia, is opnieuw opgeroepen. Ook Jelle Van Damme (Standard) is er weer bij. Op het middenveld is AS Roma-speler Radja Nainggolan de vervanger van de geblesseerde Marouane Fellaini.

  In de aanval kiest Marc Wilmots voor de vertrouwde namen. Ook Divock Origi, die pas vlak voor het WK bij de selectie kwam, is opnieuw opgeroepen.

  "Vier keepers komen in aanmerking als derde doelman"

  In principe diende de selectie ook voor de EK-kwalificatiewedstrijd van dinsdag 9 september in en tegen Israël, maar die wedstrijd werd uit veiligheidsoverwegingen uitgesteld tot 31 maart 2015.

  "Dat is een beslissing van de UEFA, op basis van een akkoord tussen beide federaties", zegt Marc Wilmots. "Ze vroegen me onlangs of ik ermee instemde om de wedstrijd uit te stellen."

  "Ik heb meteen positief geantwoord, want ik ben er zelfs tevreden mee. Na het WK zoeken heel wat spelers nog wat naar hun beste vorm en bovendien zijn er heel wat geblesseerden."

  Over zijn selectie: "Het is normaal dat ik voortbouw op mijn WK-ploeg. Omdat enkele spelers out zijn, heb ik vervangers moeten oproepen."

  "Jean-François Gillet is een andere zaak. Het zal ons goed doen om hem opnieuw te mogen verwelkomen. Ik heb vier keepers voor de plaats van derde doelman: Koen Casteels, Sammy Bossut, Silvio Proto en Gillet. Deze keuze is dus niet definitief."

  "Guillaume Gillet heeft het voetbalplezier teruggevonden bij Bastia. Radja Nainggolan en Jelle Van Damme stonden op de WK-reservelijst. Ze vielen af, maar het heeft geen zin om het daar met hen nog over te hebben. We kijken naar de toekomst."

  "95% van het WK was positief, we praten alleen over die andere 5%"

  Uiteraard ging de persconferentie ook even over de oefeninterland tegen de stugge Australiërs. Wilmots: "Ik wil die wedstrijd winnen. We willen tegen hen onze wil opleggen. Twee jaar geleden slaagden we er niet in om het spel te maken. We hebben daarin al veel vooruitgang geboekt. Sommigen zeggen dat we offensieve problemen hebben, maar daar ben ik het niet mee eens. Tegenstanders spelen nu eenmaal verdedigend tegen ons."

  Toen Wilmots de vraag kreeg wat hij vindt van de kritiek op zijn gebrek aan tactische trainingen en het ongenoegen dat zou leven bij bepaalde spelers, antwoordde hij kordaat. "Voor mij was Brazilië voor 95% positief, maar we praten blijkbaar alleen maar over de 5% die negatief was. We zijn zonder grote problemen teruggekeerd uit Brazilië, dus ik was wel wat verbaasd over die kritiek. De spelers weten dat ze altijd naar ons kunnen komen om te praten. Ik kijk er in elk geval naar uit om hen terug te zien."

  Selectie van de beloften voor EK-kwalificatiematch tegen Cyprus:

  Doelmannen: Coosemans (Waasland-Beveren), Roef (Anderlecht), Sels (AA Gent)

  Verdedigers: De Bock (Club Brugge), Denayer (Celtic), Foket (AA Gent), Godeau (Westerlo), Lukaku (Oostende), Mechele (Club Brugge)

  Middenvelders: Cissé (KV Mechelen), Hazard (Mönchengladbach), Malanda (Wolfsburg), Tielemans (Anderlecht), Praet (Anderlecht), Vanaken (Lokeren)

  Aanvallers: Batshuayi (Marseille), Bruno (Salzburg), Ferreira-Carrasco (Monaco), Mpoku (Standard)