• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgisch-Nederlandse handbalcompetitie een feit

  In de bekerformule won dit jaar Initia Hasselt de Benelux-liga.

  Het hing al een tijdje in de lucht, maar is nu officieel. Vanaf dit seizoen vechten vier Belgische en vier Nederlandse clubs in een nieuwe handbalcompetitie uit wie de BENE-League op zijn naam mag schrijven.

  Vanaf 13 september neemt de top vier van het Belgische handbal het op tegen de beste vier ploegen van Nederland in een nieuwe handbalcompetitie, de BENE-League. Hasselt, Bocholt, Tongeren en Sasja strijden tegen Volendam, Bevo, Aalsmeer en Lions.

  "De motivatie bij de clubs is groot. Hiermee leggen we de lat opnieuw hoger", zegt Alex Jacobs, de coach van Sasja en één van de drijvende krachten achter de BENE-League.

  In het weekend van 7 en 8 februari wordt de competitie beslecht in een Final Four. Daarna werken de ploegen in eigen land nog play-offs af, die beslissen over de Europese tickets en wie volgend jaar meespeelt in de BENE-League.

  De nieuwe formule is een eerste stap om de Lage Landen weer op de Europese handbalkaart te zetten. "We onderhandelen ook met de EHF om een Champions League-ticket te verbinden aan deze competitie", aldus Jacobs.

  Bekerformule

  Sinds 2007 werd al een Beneliga gespeeld in een bekerformule over twee weekends. In 2010 sprong ook Luxemburg op de kar om er een Benelux-competitie van te maken. Tot nu toe konden de Belgische clubs drie titels binnenhalen en hun Nederlandse collega's vier.